Kurkuma i spółka
i
zdjęcie: Marco Verch, Flickr.com/CC BY 2.0
Promienne zdrowie

Kurkuma i spółka

Jan Pelczar
Czyta się 8 minut

Żółte jedzenie ma inne właściwości niż czerwone czy zielone, bo naturalne barwniki różnią się działaniem. O kurkumie, oleju rzepakowym i jedzeniu kolorami opowiada Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka, prezeska fundacji Kobiety bez diety i założycielka Healthy Workplace.

Jan Pelczar: Czy kolor jedzenia ma znaczenie?

Agata Ziemnicka: Ogromne. Kiedy na talerzu pojawia się coś kolorowego, jedzenie automatycznie sprawia nam większą przyjemność. Nie tylko bardziej się najadamy, ale także bardziej się tym pożywieniem interesujemy. Barwa wzbudza ciekawość umysłu.

Pamiętam z dzieciństwa, że niektórzy rodzice, gdy dzieci nie chciały jeść zwykłego ryżu, dodawali do niego kurkumy lub jakiejś namiastki szafranu i mieszali z kukurydzą. Czy to właśnie dlatego?

Prawdopodobnie tak, zresztą w Indiach cały czas tak barwią i mieszają, chociaż z innych powodów. Odpowiednio doprawiony ryż dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników. Już sam kolor pozwala włączyć w proces spożywania hormony i enzymy – na wczesnym etapie, zanim jeszcze zaczniemy jeść.

Co się kryje za konkretnymi kolorami?

Każdy barwnik to inne właściwości. Kiedy mamy wiedzę na ich temat, możemy odpowiednio dobierać składniki do swoich potraw. Pomarańczowy działa dobrze na wzrok i skórę. Mogę użyć

Informacja

Twoja pula treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu już się skończyła. Nie martw się! Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej, dzięki której będziesz mieć dostęp do wszystkich treści na przekroj.org. Jeśli masz już aktywną prenumeratę cyfrową, zaloguj się, by kontynuować.

Subskrybuj

Czytaj również:

Co jeść, by żyć (prawie) wiecznie, a na pewno zdrowo?
i
zdjęcie: Teo Romera/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Dobra strawa

Co jeść, by żyć (prawie) wiecznie, a na pewno zdrowo?

Porady z Okinawy
Aleksandra Reszelska

Wedle danych z roku 2017 na japońskiej wyspie Okinawa na 100 tys. mieszkańców przypadało 68 stulatków. W Polsce 11. Co jeść i jak żyć, by poprawić te statystyki? Oto kilka rad.

1) Jedz 10 warzyw i owoców dziennie: 9–17 małych porcji.

Czytaj dalej