Żołędzie
i
zdjęcie: Annie Spratt/Unsplash
Dobra strawa

Żołędzie

Koreańska sałatka z dotorimuk
Łukasz Łuczaj
Czyta się 3 minuty

Żołędzie to bardzo pożywny pokarm – wiedzą o tym wiewiórki, sójki i dziki. Zawierają głównie skrobię, ale też pewne ilości białka i tłuszczu. Są również bardzo bogate w mikroelementy.

W okresie owocowania dębu, pod koniec września i w październiku, wiele zwierząt zupełnie przestawia się na dietę żołędną. Także ludzie w wielu częściach świata zbierali kiedyś żołędzie do jedzenia. Jedyny problem z nimi jest taki, że ich smak jest „skażony” taninami, które czynią

Informacja

Twoja pula treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu już się skończyła. Nie martw się! Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej, dzięki której będziesz mieć dostęp do wszystkich treści na przekroj.org. Jeśli masz już aktywną prenumeratę cyfrową, zaloguj się, by kontynuować.

Subskrybuj

Czytaj również:

Kooperujmy
i
Zdjęcie: Peter Wendt/Unsplash
Dobra strawa

Kooperujmy

Monika Kucia

Wyobraź sobie, że zamiast kupować przetworzone jedzenie w hipermarkecie, idziesz do ogrodu i samodzielnie wybierasz pomidory, a przy okazji poznajesz ludzi, którzy częstują cię ciastem rabarbarowym. Tak ­wyglądają zakupy w nie­których kooperatywach spożywczych. Tak mógłby wyglądać świat…

Dostęp do zdrowej, świeżej żywności, maksymalnie skrócony łańcuch pośredników, kontakt z rolnikiem, budowanie wspólnoty i nauka kompromisów to główne zalety kooperatyw spożywczych. Opierają się one na zaufaniu, osobistym zaangażowaniu, wspólnej pracy i wierze w to, że wspierając wytwórców, tworzymy lepszy świat. Udział w kooperatywie jest też realnym sprzeciwem wobec obecnego systemu żywnościowego. Pokazuje alternatywne sposoby pozyskiwania żywności, które ściśle wiążą się z takimi wartościami, jak szacunek, odpowiedzialność, równowaga czy umiar.

Czytaj dalej