Page 1Rectangle 52 Przejdź do treści
dieta cud
Monika Kucia

Żeby serce biło żwawiej

Wizuealizacja czerwonych krwinek/ Creative Commons
Żeby serce biło żwawiej
Żeby serce biło żwawiej

7 produktów na lepsze krążenie:

1. Owoce leśne, borówki i jagody

Dzięki dużej ilości antocyjanów zapobiegają chorobom układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca.

2. Czekolada

Głównymi jej składnikami zbawiennie wpływającymi na stan serca i arterii krwionośnych są: kwercetyna, flawonoidy i teobromina – alkaloid będący pochodną kofeiny. Brzmi jak notatki z lekcji chemii, a chodzi po prostu o to, by wybierać gorzką czekoladę o co najmniej 70-procentowej zawartości kakao (nie więcej niż jeden, dwa kawałki dziennie).

3. Cebula

Zawarty w niej koktajl substancji siarkowych i polifenoli chroni serce jak zbroja. Zjadanie jednej cebuli tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału nawet o 20%.

4. Jabłka

Zawarta w nich pektyna jest pogromcą cholesterolu.

5. Orzechy

Osiem orzechów włoskich to 2 g kwasów omega-3 (średnie dzienne zapotrzebowanie) niezbędnych do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych.

6. Oliwa z oliwek

Chroni serce i tętnice, m.in. dzięki zawartości polifenoli oraz witaminy E.

7. Głóg

Pozytywnie wpływa na wydolność i elastyczność serca.
 

Data publikacji:

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.