Page 1Rectangle 52 Przejdź do treści
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Szanowni Czytelnicy!

Serdecznie polecamy zapisanie się do naszego newslettera. W środku, nie zawsze regularnie, jeszcze więcej „Przekroju” i unikatowe treści, których nie znajdziecie nigdzie indziej!

Z poważaniem,
Redakcja

Żeby serce biło żwawiej

Wizuealizacja czerwonych krwinek/ Creative Commons
Żeby serce biło żwawiej
Żeby serce biło żwawiej

7 produktów na lepsze krążenie:

1. Owoce leśne, borówki i jagody

Dzięki dużej ilości antocyjanów zapobiegają chorobom układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca.

2. Czekolada

Głównymi jej składnikami zbawiennie wpływającymi na stan serca i arterii krwionośnych są: kwercetyna, flawonoidy i teobromina – alkaloid będący pochodną kofeiny. Brzmi jak notatki z lekcji chemii, a chodzi po prostu o to, by wybierać gorzką czekoladę o co najmniej 70-procentowej zawartości kakao (nie więcej niż jeden, dwa kawałki dziennie).

3. Cebula

Zawarty w niej koktajl substancji siarkowych i polifenoli chroni serce jak zbroja. Zjadanie jednej cebuli tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału nawet o 20%.

4. Jabłka

Zawarta w nich pektyna jest pogromcą cholesterolu.

5. Orzechy

Osiem orzechów włoskich to 2 g kwasów omega-3 (średnie dzienne zapotrzebowanie) niezbędnych do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych.

6. Oliwa z oliwek

Chroni serce i tętnice, m.in. dzięki zawartości polifenoli oraz witaminy E.

7. Głóg

Pozytywnie wpływa na wydolność i elastyczność serca.

Data publikacji: