Żeby serce biło żwawiej
i
Wizuealizacja czerwonych krwinek/ Creative Commons
Dobra strawa

Żeby serce biło żwawiej

Monika Kucia
Czyta się 1 minutę

7 produktów na lepsze krążenie:

1. Owoce leśne, borówki 
i jagody

Dzięki dużej ilości antocyjanów zapobiegają chorobom układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca.

2. Czekolada

Głównymi jej składnikami zbawiennie wpływającymi na stan serca i arterii krwionośnych są: kwercetyna, flawonoidy i teobromina – alkaloid będący pochodną kofeiny. Brzmi jak notatki z lekcji chemii, a chodzi po prostu o to, by wybierać gorzką czekoladę o co najmniej 70-procentowej zawartości kakao (nie więcej niż jeden, dwa kawałki dziennie).

Informacja

Z ostatniej chwili! To przedostatnia z Twoich trzech treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu. Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej!

Subskrybuj

3. Cebula

Zawarty w niej koktajl substancji siarkowych i polifenoli chroni serce jak zbroja. Zjadanie jednej cebuli tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału nawet o 20%.

4. Jabłka

Zawarta w nich pektyna jest pogromcą cholesterolu.

5. Orzechy

Osiem orzechów włoskich to 2 g kwasów omega-3 (średnie dzienne zapotrzebowanie) niezbędnych do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych.

6. Oliwa z oliwek

Chroni serce i tętnice, m.in. dzięki zawartości polifenoli oraz witaminy E.

7. Głóg

Pozytywnie wpływa na wydolność i elastyczność serca.


Witamowe rekordy

• 100 g marchwi pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na wit. A.

• 100 g zielonych warzyw liściowych może zaspokoić ponad jedną trzecią zalecanej dziennej dawki wit. B9 (folianów).

• 1 surowa papryka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wit. C.

• 100 g mrożonego szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. K.

 

Źródło: E. Liotta, P.G. Pel, Dieta Smartfood


 

Czytaj również:

Chrapka na chrupkie
i
zdjęcie: Stephanie Studer/Unsplash.com
Dobra strawa

Chrapka na chrupkie

Monika Kucia

Na wiosnę kruszą się lody, przynajmniej kiedyś u nas tak było, a zdarza się jeszcze na Grenlandii. Kruche i delikatne są też młode pędy przebijające się przez warstwy zmarzniętej, budzącej się do życia ziemi.

Chrupią w zębach szparagi i kiełki. Potwór pożera ofiarę, rozpadają się cząsteczki, a z paszczy lecą okruchy. Wczesna wiosna jest krucha. W książce The Babbo Cookbook amerykański szef kuchni i restaurator Mario Batali napisał: „Jedno słowo: »chrupiące« sprzedaje więcej jedzenia niż zastępy przymiotników… Jest coś niezwykle atrakcyjnego w chrupiącym jedzeniu”.

Czytaj dalej