Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

O wiośnie mamy zielone pojęcie!

Kiedy wszystko się dopiero rodzi i rozwija, wiosenny „Przekrój” nadlatuje w pełnym rozkwicie! W najnowszym wydaniu piszemy z rozwagą o równowadze, z odwagą o strachu, z uwagą o bałtyckich krajach, z miłością o wróblach i z zachwytem o zieleni i porankach. Zachęcamy do czytania!

Kup wiosenny „Przekrój”!

188 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Zapraszamy do nadszarpniętej zębem czasu kuchni Marii Iwaszkiewicz oraz Jana Kalkowskiego.
2019-02-27 23:59:00
archiwum

Przysmaki na ostatki

zdjęcie: Rainer Zenz, Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Przysmaki na ostatki
Przysmaki na ostatki
Czyta się 3 minuty

Pączki z Kuchnii polskiej Marii Iwaszkiewicz

Pączki — tradycyjny przysmak karnawałowy, a już nieodzowne będą na Ostatki. Nie brak pączków w cukierniach, ale pokuśmy się raz o zrobienie pączków domowych — zupełnie inaczej smakują.

Cukiernia Blikle w Warszawie – smażenie pączków, autor: Grażyna Rutowska, 1978 r. / zbiory Narodowego Archiwum Cyfrowego (sygn. 40-3-32-2)
Cukiernia Blikle w Warszawie – smażenie pączków, autor: Grażyna Rutowska, 1978 r. / zbiory Narodowego Archiwum Cyfrowego (sygn. 40-3-32-2)

Składniki: 60 dkg mąki, ćwierć litra mleka, 5 dkg drożdży, 13 dkg masła, 7 dkg cukru, 8 sztuk gorzkich migdałów, skórka cytrynowa, 8 żółtek, 2 całe jaja. Drożdże wyrobić w mleku z łyżką cukru i kilku łyżkami mąki — niech sobie rośnie. Utrzeć żółtka i jajka z cukrem i masłem na pianę i wlać do drożdży. Dodać mąkę, szczyptę soli, kieliszek araku, utarte migdały i trochę utartej na tarce skórki cytrynowej. Wszystko dobrze wyrobić a kiedy trochę wyrośnie, formować małe pączki ręką umoczoną w mące. Nadziewać konfiturami wiśniowymi, układać na stolnicy, gdzie znowu muszą podrosnąć. Zagotować 1 kg smalcu i 12 dkg margaryny z kieliszkiem spirytusu i smażyć pączki. Na gorąco posypywać je przez sitko cukrem pudrem. Do tej ostatniej czynności można używać dzieci. Będą uradowane.

Ciasto jest tak rzadkie, że na stolnicy pączki będą wyglądały jak placki. Nic się tym nie przejmujcie, w smażeniu będą okrągłe.

U nas w domu takie pączki nadziewano konfiturami z róży. Nazywano je pączkami ukraińskimi.

Chrust z Jednego dania Jana Kalkowskiego

Podaje: p. Aleksandra z Leszna, przypominając ten tradycyjny deser karnawałowy, którym chlubiły się panie domu. Miewały jakieś swoje tajemnice, by smażyć chrust, zwany też faworkami, tak, aby był szczególnie delikatnie kruchy.

Cukiernia Blikle w Warszawie – produkcja faworków, autor: Grażyna Rutowska, 1978 r. / zbiory Narodowego Archiwum Cyfrowego (sygn. 40-3-32-5)
Cukiernia Blikle w Warszawie – produkcja faworków, autor: Grażyna Rutowska, 1978 r. / zbiory Narodowego Archiwum Cyfrowego (sygn. 40-3-32-5)

 

Oto sposób p. Aleksandry: Pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, kieliszek spirytusu. 7 żółtek i szczyptę soli ubić spiralką na jednolitą masę. Na stolnicę wysypać 40 dkg mąki tortowej, zrobić w środku dołek i do niego wlać masę, a następnie zagnieść ciasto. Powinno być jak gąbka. Przez kilka minut bić ciastem o stolnicę i zostawić pod przykryciem na 10 minut.

W tym czasie rozgrzać smalec. Do smażenia potrzebne są dwie osoby: jedna rozwałkowuje bardzo cienko ciasto i wycina faworki charakterystycznie je przewlekając przez naciętą w środku dziurkę, druga — smaży i lekko zrumienione układa na blachę wyłożoną bibułą. Ciasto rozwałkowane nie może wysychać.

Z tego samego ciasta można też formować tzw. róże karnawałowe, wycinając na każdą trzy krążki coraz mniejszego formatu i zaciskając w środku. Po usmażeniu do środka róży daje się odrobinę dobrego dżemu lub konfitury. Tak jak i faworki posypać je sproszkowanym cukrem.

Ponadto p. Anna-Maria K. z Zabrza pisze w sprawie smażenia pączków. Oto Jej rada: aby tłuszcz nie pryskał — dodaje do niego plasterek obranego ziemniaka (to dość znane), ale także plasterki cebuli. Tłuszcz smaży się równo nie kipiąc. Zapach cebuli nie przedostaje się do pączków. W ten sposób można nawet smażyć pączki w oleju rzepakowym.

 

Teksty pochodzą z nrumerów 930/1963r., 1710/1978r., (pisownia oryginalna). Przepis na chrust oraz na pączki możecie Państwo przeczytać w naszym cyfrowym archiwum.

 

Fundacja PRZEKRÓJ to nie tylko kwartalnik „Przekrój”, choć ten na co dzień zajmuje większość naszego czasu. Działalność Fundacji to także opieka nad archiwum „Przekroju”, które liczy prawie 3000 numerów i wciąż rośnie. Archiwum udostępniamy bezpłatnie, więc zajrzyj tam w dowolnej chwili!

* Pola wymagane

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!