pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 3 „Przekrojowe” teksty oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową
Przekrój
Kilka zasad, o których warto pamiętać zbierając grzyby wymienia
2017-09-19 00:00:00
dieta cud

O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?

O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?

– Grzybów nie wolno zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. W Polsce aż 54 gatunki grzybów znajdują się na liście
okazów objętych ochroną – wśród nich są te o witkacowskich nazwach, takie jak: błyskoporek podkorowy, kruchaweczka meduzogłowa oraz lepki.

– Nie zbieraj grzybów niejadalnych lub trujących. Aby je rozpoznać, warto
zaopatrzyć się w atlas grzybów. Wytrawni grzybiarze twierdzą, że najlepiej
unikać wszystkich grzybów, których nie znamy. Do pomyłek dochodzi zwłaszcza wtedy, gdy zbierane są młode grzyby (np. muchomor
sromotnikowy w postaci niewykształconej jest identyczny jak gąska zielonawa). Nawet certyfikowany grzyboznawca może nie mieć pewności, jeżeli grzyb ma formę niedojrzałą.

– Bezpieczniejsze jest zbieranie grzybów tzw. rurkowych (należą do nich np. borowik szlachetny, podgrzybek), czyli z warstwą ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę pod kapeluszem. Nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących.

– Dokładnie sprawdź, czy grzyby jadalne, które zebrałeś, nie są robaczywe.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

– Grzyby trzeba przynieść do domu w koszyku, a nie w torbie foliowej. Nie wolno ich zostawiać na drugi dzień, płukać i przechowywać.

– Każda osoba sprzedająca grzyby na targowisku powinna posiadać zaświadczenie ze stacji sanitarno-epidemiologicznej. Należy pytać o certyfikat na sprzedawaną partię grzybów, inaczej sami podejmujemy ryzyko.
 

 


Co truje w grzybie

– Muskaryna to substancja, która gromadzi się w wątrobie i rozkłada jej komórki.

– Odkryta niedawno inwolutyna, którą zawierają oprócz muskaryny np. olszówki, powoduje wytwarzanie przeciwciał atakujących nasze własne komórki. Systematyczne jedzenie tych grzybów wywołuje objawy anemii podobnej do zespołu białaczkowego i może prowadzić do śmierci.

– Muchomory, które mają trzony skryte w bulwkowatej pochwie (łatwo je po tym poznać), zawierają amanitynę. Zabija ona szybko, w ciągu kilku dni (inwolutyna powoli).

– Czernidłak kołpakowaty (jadalne są tylko młode grzyby) jest trujący jedynie po spożyciu go z alkoholem. Ponieważ grzyby długo się trawi, możemy wypić piwo trzy dni po spożyciu grzyba i mieć objawy zatrucia.
 

Data publikacji:

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!