Na weltszmerc, kacenjamer i rajzefiber
+ Wiecznie zmęczonym polecamy włączenie do codziennej diety 500 ml (czyli dwóch szklanek) soku z buraków lub 200 g buraków pieczonych.
+ Barszcz z kiszonych buraków warto mieć pod ręką nie tylko na wigilię. To jeden z najskuteczniejszych sposobów na złagodzenie skutków kaca (obok soku z kiszonej kapusty, wody z cytryną, soku z aloesu i zupy pomidorowej).
+ Betaina, odpowiedzialna za piękny buraczany kolor, obniża poziom homocysteiny, której wysokie stężenie notowane jest u chorych na depresję. Zawarte w burakach witaminy z grupy B pomagają z kolei łagodzić stres (także przed podróżą)
Z ostatniej chwili!
U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?
Buraczane korzenie
Poczciwy burak ćwikłowy należy do rodziny Chenopodiaceae, czyli komosowatych. Jego kuzynem jest szpinak. Pierwsze wzmianki o uprawie warzyw podobnych do buraków pochodzą z Babilonii, z VIII w. p.n.e.: buraki (nazywane selqu) miały rosnąć w ogrodzie króla Marduka obok czosnku, porów, cebuli i ogórków.
10 powodów, dla których warto pokochać buraka
– Pomaga zapobiegać nowotworom.
– Poprawia pracę mózgu.
– Obniża ciśnienie krwi.
– Pomaga redukować poziom złego cholesterolu (LDL).
– Zwiększa sprawność seksualną.
– Wspomaga zdrowie kości (zapobiega osteoporozie).
– Zwalcza anemię.
– Przywraca równowagę zasadowo-kwasową organizmu.
– Opóźnia przedwczesne starzenie się.
– Pomaga usuwać skutki zmęczenia.
Data publikacji:

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego
Zamów już teraz!

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego
Zamów już teraz!