Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 7 „Przekrojowych” tekstów oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową
Przekrój
...wymienia
2017-12-08 00:00:00
dieta cud

Powody, dla których warto pokochać buraka...

zdjęcie: Monika Grabkowska/Unsplash
Powody, dla których warto pokochać buraka...
Powody, dla których warto pokochać buraka...

Na weltszmerc, kacenjamer i rajzefiber

+ Wiecznie zmęczonym polecamy włączenie do codziennej diety 500 ml (czyli dwóch szklanek) soku z buraków lub 200 g buraków pieczonych.

+ Barszcz z kiszonych buraków warto mieć pod ręką nie tylko na wigilię. To jeden z najskuteczniejszych sposobów na złagodzenie skutków kaca (obok soku z kiszonej kapusty, wody z cytryną, soku z aloesu i zupy pomidorowej).

+ Betaina, odpowiedzialna za piękny buraczany kolor, obniża poziom homocysteiny, której wysokie stężenie notowane jest u chorych na depresję. Zawarte w burakach witaminy z grupy B pomagają z kolei łagodzić stres (także przed podróżą)

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

7 to nadzwyczajna liczba w numerologii – w Chinach brzmi podobnie do słowa „pewny”. U nas masz siedem pewnych i bezpłatnych artykułów do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

 


Buraczane korzenie

Poczciwy burak ćwikłowy należy­ do rodziny Chenopodia­ceae, czyli komosowatych. Jego kuzynem jest szpinak. Pierwsze wzmianki o uprawie warzyw podobnych do buraków pochodzą z Babilonii, z VIII w. p.n.e.: buraki (nazywane selqu) miały rosnąć w ogrodzie króla Marduka obok czosnku, porów, cebuli i ogórków.


10 powodów, dla których warto pokochać buraka

– Pomaga zapobiegać nowotworom.

– Poprawia pracę mózgu.

– Obniża ciśnienie krwi.

– Pomaga redukować poziom złego cholesterolu (LDL).

– Zwiększa sprawność seksualną.

– Wspomaga zdrowie kości (zapobiega osteoporozie).

– Zwalcza anemię.

– Przywraca równowagę zasadowo-kwasową organizmu.

– Opóźnia przedwczesne starzenie się.

– Pomaga usuwać skutki zmęczenia.

 

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!