Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 7 „Przekrojowych” tekstów oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową
Przekrój
Kardamon odgrywa ważną rolę w kulinarnej historii kontynentu. Szczególnie gdy mówimy o bożonarodzeniowych ...
2018-12-05 10:00:00
Jedno danie Ryana Bromleya

Masala czaj
Bożonarodzeniowe wspomnienia ze szczyptą przypraw

Masala czaj

Kardamon, król przypraw, jest przedmiotem hand­lu i cenionym podarunkiem od mniej więcej 4 tys. lat. Niewykluczone, że mędrcy ze Wschodu przynieśli go w darze małemu Jezusowi. Używany przez Kleopatrę jako afrodyzjak, a przez Arabów jako symbol gościnności, kardamon trafił w końcu do Europy dzięki Maurom. Od tego czasu ta przyprawa odgrywa ważną rolę w kulinarnej historii kontynentu. Szczególnie gdy mówimy o bożonarodzeniowych słodyczach.

Kiedy mieszkałem w Indiach, często podczas Bożego Narodzenia wpadałem w melancholię. Tęskniłem za zimną pogodą i ciepłym świątecznym nastrojem. Jednym ze sposobów na ukojenie moich tęsknot był aromat przypraw, które zawsze uważałem za świąteczne: imbiru, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu. Popijając gorącą herbatę z przyprawami, czyli masala czaj, przenosiłem się w miejsce, gdzie migoczą choinkowe lampki i trzaska ogień na kominku. Kiedy wróciłem do Polski, ta herbata pozostała częścią mojej świątecznej tradycji. Tyle że teraz przenosi mnie w świat egzotycznych targowisk i południowoazjatyckich przygód.

 

Składniki na dwie porcje
400 ml wody
mniej więcej 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plastry
3 strączki zielonego kardamonu (ziarenka trzeba wyłuskać i zemleć)
1 kawałek kory cynamonu
4 ziarnka czarnego pieprzu (zmiażdżone)
2 goździki (roztarte)
3 torebki czarnej herbaty
300 ml mleka (3,2%)
3,5 łyżeczki cukru

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

7 to nadzwyczajna liczba w numerologii – w Chinach brzmi podobnie do słowa „pewny”. U nas masz siedem pewnych i bezpłatnych artykułów do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

 

Do rozdrabniania przypraw najlepiej nadają się moździerz i tłuczek. Pieprz i goździki po prostu zmiażdż tłuczkiem. Z kardamonem postępuj tak: najpierw uderzaj w strączki, by się otworzyły, wyłuskaj czarne nasionka, a potem rozetrzyj je na proszek, kręcąc tłuczkiem kółka. Usuń skórkę z imbiru za pomocą nożyka do obierania i pokrój kłącze w plasterki. Zmiażdż je lekko tłuczkiem.

Podgrzej wodę w garnku, nie doprowadzając do wrzenia (aż zamruga), i dodaj imbir, kardamon, cynamon, pieprz i goździki. Gotuj na wolnym ogniu przez 3–5 min, włóż torebki z herbatą i gotuj jeszcze mniej więcej przez 10 min. Potem odcedź przyprawy i herbatę, a aromatyczny płyn połącz w garnku z mlekiem i cukrem. Pozwól, by cukier się rozpuścił, i spień mleko. Przelej do kubków. Ciekawe, dokąd Ciebie przeniesie ten napój.

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!