Page 1 8FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Ciesz się latem!

Letni „Przekrój” dostępny w sprzedaży! W nowym numerze piszemy o szacunku dla wszystkich istot – ludzkich i pozaludzkich. Ponadto zastanawiamy się nad zmierzchem antropocenu, poznajemy południe Afryki i zgłębiamy temat ego: czym tak naprawdę ono jest i jak je poskromić?

Kup letni „Przekrój”

188 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Siedem substancji, które sprzyjają zdrowej długowieczności podaje
2017-03-20 00:00:00

Długo, zdrowo i przyjemnie

Długo, zdrowo i przyjemnie

Czy to, co jemy, może wchodzić w dialog z naszym DNA, a nawet uciszać geny odpowiedzialne za starzenie? Tak twierdzą Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta z Europejskiego Instytutu Onkologicznego w Mediolanie, twórcy diety smartfood (i autorzy książki pod tym samym tytułem). Przesiadując w laboratoriach (choć sądząc z tego, z jaką miłością piszą o jedzeniu, nie omijali również restauracji), wybrali 30 produktów i kategorii produktów spożywczych, które nie tylko sprawiają, że żyjemy długo, lecz także w dobrym zdrowiu (zapobiegają nowotworom, chorobom układu krążenia, schorzeniom neurodegeneracyjnym i metabolicznym). No i trudno w to uwierzyć, ale jeszcze – niejako przy okazji – pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę! Na przykład szpinak chroni przed rakiem piersi, a równocześnie zapewnia uczucie sytości. Ale nie obawiajcie się, na liście włoskich naukowców są też m.in. truskawki, gorzka czekolada, wiśnie i ciemne winogrona! Szekspir miał więc rację, nazywając truskawki pokarmem wróżek. Wkładając do ust nagrzane przez słońce owoce, pomyślcie, że każdy kęs odsuwa zmierzch.

Niektóre substancje mają tyle chemicznego uroku – jak piszą autorzy książki Dieta smartfood – że „wślizgują się do genomu i uwodzą fragmenty DNA regulujące długość życia”: potrafią zahamować geny starzenia i aktywować geny długowieczności. Nie chodzi wcale o żadne mutacje genetyczne, tylko o wpływanie na ekspresję genów, co modyfikuje ich działanie, nie zmieniając struktury. Jak to robią? Wywołują w organizmie wrażenie, że pościmy. Wmawiają mu, że prawie nic nie jemy, choć jemy – i to dobrze. Włoskim naukowcom udało się wyodrębnić siedem substancji, które sprzyjają zdrowej długowieczności. Są to:

• kwercetyna (zawarta w szparagach, kaparach, gorzkiej czekoladzie, cebuli, sałacie),
• resweratrol (winogrona),
• kurkumina (kurkuma),
• antocyjany (czerwona kapusta, czerwone pomarańcze, wiśnie, owoce leśne, bakłażany, ciemne śliwki, radicchio),
• galusan epigallokatechiny (czarna i zielona herbata),
• fizetyna (kaki, truskawki, jabłka),
• kapsaicyna (pikantna papryka i chili).

 

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!