Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

O wiośnie mamy zielone pojęcie!

Kiedy wszystko się dopiero rodzi i rozwija, wiosenny „Przekrój” nadlatuje w pełnym rozkwicie! W najnowszym wydaniu piszemy z rozwagą o równowadze, z odwagą o strachu, z uwagą o bałtyckich krajach, z miłością o wróblach i z zachwytem o zieleni i porankach. Zachęcamy do czytania!

Kup wiosenny „Przekrój”!

188 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.

Czytaj
Chcesz wejść – zapukaj
zdrowe życie

Chcesz wejść – zapukaj
Czuła rozmowa z Natalią de Barbaro

Kwartalnik / społeczeństwo
Ile „ja” mieści się w jednym „ja” i co to dla nas oznacza? Intymną rozmowę z Natalią de Barbaro przeprowadziła Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – Wybierz jeszcze mniej
dieta cud

Dieta cud – Wybierz jeszcze mniej

Kwartalnik / społeczeństwo
Jaki sens ma dziś post wielkanocny i jak potrawy przedwiośnia uczą nas doceniać smak życia, pisze Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – Umami na wiosnę
dieta cud

Dieta cud – Umami na wiosnę

Kwartalnik / społeczeństwo
Jak japoński ramen zrobił karierę w Polsce – czytaj i smakuj! Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – Pęd ku życiu
dieta cud

Dieta cud – Pęd ku życiu

Kwartalnik / społeczeństwo
Mikroroślinki to bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków, takich jak żelazo czy potas. Łatwo się je uprawia, mogą być smacznym dodatkiem do wielu dań i są prostą receptą na zdrowie. Monika Kucia
Czytaj
Niech żyje śmierć!

Niech żyje śmierć!

Do czytania / społeczeństwo
Jak z powrotem oswoić śmierć? O tym, jak współczesna kultura (nie) radzi sobie z przeżywaniem śmierci i żałoby, opowiada Monika Kucia
Czytaj
O obrotach ciał kuchennych
dieta cud

O obrotach ciał kuchennych

Kwartalnik / społeczeństwo
Podczas pandemii nauczyliśmy się, że aby przetrwać, możemy być osobno, ale jednak razem. O cudzie wirusa pisze Monika Kucia
Czytaj
Anielska kruchość
dieta cud

Anielska kruchość

Kwartalnik / społeczeństwo
Faworki – ostatni kęs rozpusty przed czasami wstrzemięźliwości. Monika Kucia
Czytaj
Piernikowa terapia
dieta cud

Piernikowa terapia

Kwartalnik / społeczeństwo
O świątecznych piernikach pisze Monika Kucia
Zobacz
Pije sarna, czerpie człowiek ♫
Artykuł z Kwartalnika

Pije sarna, czerpie człowiek ♫

Media / Audio
Źródło nie jest początkiem, jak często się je definiuje, ale miejscem tajemnym, łącznikiem. O czerpaniu z tego, co na styku, pisze Monika Kucia. Czyta Iwona Milerska.
Czytaj
Kooperujmy

Kooperujmy

Kwartalnik / społeczeństwo
Wyobraź sobie, że zamiast kupować przetworzone jedzenie w hipermarkecie, idziesz do ogrodu i samodzielnie wybierasz pomidory, a przy okazji poznajesz ludzi, którzy częstują cię ciastem rabarbarowym. Świat kooperatyw spożywczych przybliża Monika Kucia
Czytaj
Fermentacja domowa
dieta cud

Fermentacja domowa

Kwartalnik / społeczeństwo
Produkcja rzemieślnicza jest tania, a efekty zdrowotne regularnego spożywania fermentów wydają się znakomite. O kombuczy, kefirze i occie jabłkowym pisze Monika Kucia
Czytaj
Zbierz to sam
dieta cud

Zbierz to sam

Kwartalnik / społeczeństwo
W dobie plastikowego jedzenia warto zaznać luksusu zrywania truskawek prosto z krzaczka i poznać rolnika, który je posadził – przekonuje Monika Kucia
Czytaj
Przez głodówkę do tęczy
dieta cud

Przez głodówkę do tęczy

Kwartalnik / społeczeństwo
Czego możemy nauczyć się od plemienia Czarnych Stóp? Do czego prowadzi ich post? To karkołomne wyzwanie może wyzwolić w nas „molekułę duszy”. Monika Kucia
Zobacz
Dieta cud – Rozdeptana szlachetność ♫
Artykuł z Kwartalnika

Dieta cud – Rozdeptana szlachetność ♫

Media / Audio
Zna ją cała Polska. Ma słodko-kwaśny smak i pomarańczowy kolor. Przed Państwem Jej Smakowitość Mirabelka. Opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Dieta cud – zakazany owoc ♫
Artykuł z Kwartalnika

Dieta cud – zakazany owoc ♫

Media / Audio
Nic tak nie smakuje jak jabłka z cudzego sadu. O szabrze, zwanym również kradziejką, opowiada Monika Kucia.
Czytaj
Dieta cud – Rozdeptana szlachetność
dieta cud

Dieta cud – Rozdeptana szlachetność

Kwartalnik / społeczeństwo
Zna ją cała Polska. Ma słodko-kwaśny smak i pomarańczowy kolor. Przed Państwem Jej Smakowitość Mirabelka. Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – Zakazany owoc
dieta cud

Dieta cud – Zakazany owoc

Kwartalnik / społeczeństwo
Nic tak nie smakuje jak jabłka z cudzego sadu. O szabrze, zwanym również kradziejką, pisze Monika Kucia
Czytaj
Pije sarna, czerpie człowiek

Pije sarna, czerpie człowiek

Kwartalnik / społeczeństwo
Źródło nie jest początkiem, jak często się je definiuje, ale miejscem tajemnym, łącznikiem. O czerpaniu z tego, co na styku, pisze Monika Kucia
Zobacz
Dieta cud 2/2020 ♫
Artykuł z Kwartalnika

Dieta cud 2/2020 ♫

Media / Audio
O tym, co zrobić z kwiatów czarnego bzu i jak założyć ogród na parapecie, opisała Monika Kucia.
Zobacz
Jedzcie stokrotki! ♫
Artykuł z Kwartalnika

Jedzcie stokrotki! ♫

Media / Audio
Wczesną wiosną w jadłospisie mogą się pojawić kwiaty forsycji. Na surowo. A potem na stół wjadą kiszone stokrotki, smażone róże i ucierane fiołki. Kwietne menu serwuje Monika Kucia. Czyta Natalia Kalita.
Czytaj
Jedzcie stokrotki!

Jedzcie stokrotki!

Kwartalnik / społeczeństwo
Wczesną wiosną w jadłospisie mogą się pojawić kwiaty forsycji. Na surowo. A potem na stół wjadą kiszone stokrotki, smażone róże i ucierane fiołki. Kwietne menu serwuje Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – 2/2020
dieta cud

Dieta cud – 2/2020

Kwartalnik / społeczeństwo
O tym, co zrobić z kwiatów czarnego bzu i jak założyć ogród na parapecie, pisze Monika Kucia
Czytaj
Rozważania na koniec ludzkości
dieta cud

Rozważania na koniec ludzkości

Kwartalnik / społeczeństwo
Największe ruchy kulinarne w ostatnich latach uruchamiał zapał i entuzjazm pojedynczych osób – pisze Monika Kucia
Czytaj
Owsianka inaczej
dieta cud

Owsianka inaczej

Kwartalnik / społeczeństwo
Rozsmakuj się w kremowej konsystencji fermentowanej wersji owsianki! Monika Kucia
Zobacz
Dieta cud – 1/2020 ♫
Artykuł z Kwartalnika

Dieta cud – 1/2020 ♫

Media / Audio
O konfiturze z jarzębiny, zimowym warzywie odkopanym z zapomnienia i o tym, co się dzieje zimą na działkach, opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Cud cierpkości ♫
Artykuł z Kwartalnika

Cud cierpkości ♫

Media / Audio
O konfiturze z jarzębiny, zimowym warzywie odkopanym z zapomnienia i o tym, co się dzieje zimą na działkach, opowiada Monika Kucia
Zobacz
Grządki w mieście – Działkowy mnich ♫
Artykuł z Kwartalnika

Grządki w mieście – Działkowy mnich ♫

Media / Audio
O miejskim ogrodnictwie opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Pasternak, czyli biała marchew ♫
Artykuł z Kwartalnika

Pasternak, czyli biała marchew ♫

Media / Audio
O pasternaku i jego przeznaczeniu opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Medytacja kulinarna ♫
Posłuchaj tekstu z kwartalnika

Medytacja kulinarna ♫

Media / Audio
Co ugotować, kiedy czytasz najnowszy „Przekrój"? Opowiada Monika Kucia.
Czytaj
Dieta cud – 1/2020
dieta cud

Dieta cud – 1/2020
Jarzębina, pasternak i życie minimalisty na działce ogrodniczej ROD

Kwartalnik / społeczeństwo
O konfiturze z jarzębiny, zimowym warzywie odkopanym z zapomnienia i o tym, co się dzieje zimą na działkach, pisze Monika Kucia
Czytaj
Medytacja kulinarna
zdrowe życie

Medytacja kulinarna

Kwartalnik / społeczeństwo
Sposoby na kuchenne działanie przez niedziałanie przedstawia Monika Kucia
Czytaj
Tradycja wynaleziona

Tradycja wynaleziona

Kwartalnik / społeczeństwo
Z ziemi włoskiej do polskiej przywędrowały m.in. kotlet schabowy (przez Austrię) i pomidory pochodzące z Ameryki Południowej. Od Arabów mamy pieprz i inne przyprawy, Żydzi zostawili karpia po żydowsku i chałkę. Kulinarnych imigrantów z różnych stron świata śledzi Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – 4/2019
dieta cud

Dieta cud – 4/2019

Kwartalnik / społeczeństwo
O musztardzie i ogródkach na dachu pisze Monika Kucia
Zobacz
Tradycja wynaleziona ♫
Artykuł z Kwartalnika

Tradycja wynaleziona ♫

Media / Audio
Z ziemi włoskiej do polskiej przywędrowały m.in. kotlet schabowy (przez Austrię) i pomidory pochodzące z Ameryki Południowej. Od Arabów mamy pieprz i inne przyprawy, Żydzi zostawili karpia po żydowsku i chałkę. Kulinarnych imigrantów z różnych stron świata śledzi Monika Kucia.
Zobacz
Dieta cud – 4/2019 ♫
Artykuł z Kwartalnika

Dieta cud – 4/2019 ♫

Media / Audio
O musztardzie i ogródkach na dachu opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Grządki w mieście – ćwiczenia z ogrodnictwa ♫
Artykuł z Kwartalnika

Grządki w mieście – ćwiczenia z ogrodnictwa ♫

Media / Audio
Pod ich rękami rosną zioła, sała­ty, rzodkiewki i pomidory, a nawet bób, ziemniaki i bakłażany. O miejskim ogrodnictwie opowiada Monika Kucia. Czyta autorka.
Zobacz
Zasada stu mil ♫
Artykuł z Kwartalnika

Zasada stu mil ♫

Media / Audio
Tylko od naszego widzimisię zależy, czy zjemy na obiad danie koreańskie, rosół czy sałatkę z awokado. Dlaczego warto sięgnąć po to, co wyrosło i zostało przetworzone wokół nas, a nie na drugim końcu świata, pisze Monika Kucia. Czyta autorka.
Czytaj
Dieta cud – 3/2019
dieta cud

Dieta cud – 3/2019

Kwartalnik / społeczeństwo
O hodowaniu pomidorów na balkonie i żywej kombuczy w kuchni pisze Monika Kucia
Czytaj
Zasada stu mil

Zasada stu mil

Kwartalnik / społeczeństwo
Tylko od naszego widzimisię zależy, czy zjemy na obiad danie koreańskie, rosół czy sałatkę z awokado. Dlaczego warto sięgnąć po to, co wyrosło i zostało przetworzone wokół nas, a nie na drugim końcu świata, pisze Monika Kucia
Czytaj
Ku pamięci ćwiklasa

Ku pamięci ćwiklasa

Kwartalnik / społeczeństwo
Tradycje kulinarne odradzają się i odbijają od pnia historii jak wierzbowe gałązki na wiosnę. Z ust do ust, od Podhala po Delhi i Nowy Jork płyną przepisy na chleb i ser, na curry i na pierogi Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – 2/2019
dieta cud

Dieta cud – 2/2019

Kwartalnik / społeczeństwo
O ogrodach społecznościowych, jajkach i pędach sosny pisze w kolejnej odsłonie „Diety cud” Monika Kucia
Zobacz
Do słoika. Sosna, szyszka, syrop ♫
Artykuł z Kwartalnika

Do słoika. Sosna, szyszka, syrop ♫

Media / Audio
O syropach z drzewa opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Grządki w mieście – zakładajmy ogrody wspólnie ♫
Artykuł z Kwartalnika

Grządki w mieście – zakładajmy ogrody wspólnie ♫

Media / Audio
Jest taki czas w roku, gdy wydaje się, że wiosna nigdy nie nadejdzie, ziemia na zawsze pozostanie martwa, gałęzie suche, drzewa nagie, a to, co uśpione, zasnęło na zawsze i nigdy się nie ocknie. Przednówek, przedwiośnie, roztopy, post natury, wstrzymany oddech. O społecznych ogrodach opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Ku pamięci ćwiklasa ♫
Artykuł z Kwartalnika

Ku pamięci ćwiklasa ♫

Media / Audio
Tradycje kulinarne odradzają się i odbijają od pnia historii jak wierzbowe gałązki na wiosnę. Z ust do ust, od Podhala po Delhi i Nowy Jork płyną przepisy na chleb i ser, na curry i na pierogi. Kulinarną podróż serwuje Monika Kucia.
Czytaj
Co jest w środku?
dieta cud

Co jest w środku?

Kwartalnik / społeczeństwo
Zimą grzeją nas od środka proste dania, najchętniej jemy to, co nieskomplikowane, bezpretensjonalne, domowe. Z prawdą w środku Monika Kucia
Czytaj
Archiwum smaku

Archiwum smaku

Kwartalnik / społeczeństwo
„Każda zakochana pamięć przechowuje swoje magdalenki” – pisał Julio Cortázar. A jakie potrawy Ciebie przenoszą w czasie? Monika Kucia
Czytaj
Pora na surowe
dieta cud

Pora na surowe

Kwartalnik / społeczeństwo
Pokarm zerwany prosto z krzaka czy drzewa ma wszystkie walory odżywcze. Gdy transportujemy go z miejsca, skąd pochodzi, stopniowo te wartości traci. Tłumaczy Monika Kucia
Czytaj
Kapelusz i nóżka

Kapelusz i nóżka

Kwartalnik / społeczeństwo
Na grzyby! – do wyjścia do lasu zachęcamy nie tylko wegetarian i miłośników kultury dawnych Słowian. Spacerujcie dla zdrowia, a potem gotujcie i próbujcie. Monika Kucia
Czytaj
Zimno na języku
dieta cud

Zimno na języku

Kwartalnik / społeczeństwo
Dziś Dzień Lodów Czekoladowych! W czym tkwi tajemnica sukcesu przodującego wakacyjnego deseru? O lodach i innych letnich przysmakach pisze Monika Kucia
Czytaj
Macierduszka i sprawy duszy

Macierduszka i sprawy duszy

Kwartalnik / nauka
Mniszek i krwawnik, przywrotnik pasterski i bylica, hyzop i wrotycz – naturalny supermarket z katalogiem obfitości. Na nowo kulinarne i lecznicze właściwości dzikich roślin odkrywa Monika Kucia
Czytaj
Skubnij łąkę
dieta cud

Skubnij łąkę

Kwartalnik / społeczeństwo
Do buszowania w trawie zachęca Monika Kucia
Czytaj
Siła rozkładu

Siła rozkładu

Kwartalnik / nauka
Wszystko, co żyje na Ziemi, ulega rozkładowi. Wszyscy twoi przodkowie ulegli rozkładowi i ciebie też to czeka. I mnie. Mojego kota i ten egzemplarz „Przekroju” też. Ale nie smuć się i nie frasuj. Substancja organiczna, gdy jej się pozwoli, staje się nowym życiem. O kompostowaniu pisze Monika Kucia
Czytaj
Chrapka na chrupkie
dieta cud

Chrapka na chrupkie

Kwartalnik / społeczeństwo
Dlaczego lubimy jeść to, co chrupkie i kruche? Odpowiada Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – 1/2018
dieta cud

Dieta cud – 1/2018

Kwartalnik / społeczeństwo
Proszek, puder, pył. Cukier, mąka, sól. Wszystkie odcienie koloru białego opisuje Monika Kucia
Czytaj
Pochwała zepsucia
dieta cud

Pochwała zepsucia

Kwartalnik / społeczeństwo
Nie bójcie się bakterii! Bakterie to życie. Współpracując z nimi, ludzie na całym świecie kiszą i fermentują, co się tylko da: kapustę, miód, kawę, herbatę, mleko i mięso. Pisze Monika Kucia
Czytaj
Vademecum zbieracza
dieta cud

Vademecum zbieracza

Kwartalnik / nauka
Zasady, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz, zebrała Monika Kucia
Czytaj
Złote w ziemi, złote w niebie
dieta cud

Złote w ziemi, złote w niebie

Kwartalnik / społeczeństwo
To, co rośnie w ziemi, jest ukryte. Trzeba to wykopać, wydobyć, odnaleźć, bo nie wdzięczy się, kusząc, na gałązce. Ponad powierzchnią ziemi ku słońcu wyrastają krzewy, niektóre z malutkimi kuleczkami owoców. O tym co rośnie pod powierzchnią ziemi i nad nią pisze Monika Kucia
Czytaj
Grzyby jak z wizji
dieta cud

Grzyby jak z wizji

Kwartalnik / społeczeństwo
O smacznych grzybach pisze Monika Kucia
Czytaj
O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?
dieta cud

O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?

Kwartalnik / społeczeństwo
Kilka zasad, o których warto pamiętać zbierając grzyby wymienia Monika Kucia
Czytaj
Żeby serce biło żwawiej
dieta cud

Żeby serce biło żwawiej

Kwartalnik / społeczeństwo
Polecamy uwadze Czytelników 7 produktów na lepsze krążenie. Monika Kucia
Czytaj
Wróżenie z różu
dieta cud

Wróżenie z różu

Kwartalnik / społeczeństwo
Jedząc róż, zapewniasz sobie dobrostan. Wejdź głęboko. Różowo zachęca Monika Kucia
Czytaj
Rabarbar pod kruszonką
dieta cud

Rabarbar pod kruszonką

Kwartalnik / społeczeństwo
Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami waniliowymi dobrej jakości. Kusi Monika Kucia
Czytaj
Zieleń na widelcu
dieta cud

Zieleń na widelcu

Kwartalnik / społeczeństwo
O atutach jedzenia kiełków, pokrzywy i szparagów pisze Monika Kucia