Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 7 „Przekrojowych” tekstów oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.

Czytaj
Co jest w środku?
dieta cud

Co jest w środku?

Kwartalnik / społeczeństwo
Zimą grzeją nas od środka proste dania, najchętniej jemy to, co nieskomplikowane, bezpretensjonalne, domowe. Z prawdą w środku Monika Kucia
Czytaj
Archiwum smaku

Archiwum smaku

Kwartalnik / społeczeństwo
„Każda zakochana pamięć przechowuje swoje magdalenki” – pisał Julio Cortázar. A jakie potrawy Ciebie przenoszą w czasie? Monika Kucia
Czytaj
Pora na surowe
dieta cud

Pora na surowe

Kwartalnik / społeczeństwo
Pokarm zerwany prosto z krzaka czy drzewa ma wszystkie walory odżywcze. Gdy transportujemy go z miejsca, skąd pochodzi, stopniowo te wartości traci. Tłumaczy Monika Kucia
Czytaj
Kapelusz i nóżka

Kapelusz i nóżka

Kwartalnik / społeczeństwo
Na grzyby! – do wyjścia do lasu zachęcamy nie tylko wegetarian i miłośników kultury dawnych Słowian. Spacerujcie dla zdrowia, a potem gotujcie i próbujcie. Monika Kucia
Czytaj
Zimno na języku
dieta cud

Zimno na języku

Kwartalnik / społeczeństwo
Tajemnica sukcesu przodującego wakacyjnego deseru tkwi w jakości składników. O lodach i innych letnich przysmakach pisze Monika Kucia
Czytaj
Macierduszka i sprawy duszy

Macierduszka i sprawy duszy

Kwartalnik / nauka
Mniszek i krwawnik, przywrotnik pasterski i bylica, hyzop i wrotycz – naturalny supermarket z katalogiem obfitości. Na nowo kulinarne i lecznicze właściwości dzikich roślin odkrywa Monika Kucia
Czytaj
Skubnij łąkę
dieta cud

Skubnij łąkę

Kwartalnik / nauka
Do buszowania w trawie zachęca Monika Kucia
Czytaj
Siła rozkładu

Siła rozkładu

Kwartalnik / nauka
Wszystko, co żyje na Ziemi, ulega rozkładowi. Wszyscy twoi przodkowie ulegli rozkładowi i ciebie też to czeka. I mnie. Mojego kota i ten egzemplarz „Przekroju” też. Ale nie smuć się i nie frasuj. Substancja organiczna, gdy jej się pozwoli, staje się nowym życiem. O kompostowaniu pisze Monika Kucia
Czytaj
Chrapka na chrupkie
dieta cud

Chrapka na chrupkie

Kwartalnik / społeczeństwo
Dlaczego lubimy jeść to, co chrupkie i kruche? Odpowiada Monika Kucia
Czytaj
Nieznośna lekkość bieli
dieta cud

Nieznośna lekkość bieli

Kwartalnik / społeczeństwo
Proszek, puder, pył. Cukier, mąka, sól. Wszystkie odcienie koloru białego opisuje Monika Kucia
Czytaj
Pochwała zepsucia

Pochwała zepsucia

Kwartalnik / społeczeństwo
Nie bójcie się bakterii! Bakterie to życie. Współpracując z nimi, ludzie na całym świecie kiszą i fermentują, co się tylko da: kapustę, miód, kawę, herbatę, mleko i mięso. Pisze Monika Kucia
Czytaj
Vademecum zbieracza
dieta cud

Vademecum zbieracza

Kwartalnik / nauka
Zasady, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz, zebrała Monika Kucia
Czytaj
Złote w ziemi, złote w niebie
dieta cud

Złote w ziemi, złote w niebie

Kwartalnik / społeczeństwo
To, co rośnie w ziemi, jest ukryte. Trzeba to wykopać, wydobyć, odnaleźć, bo nie wdzięczy się, kusząc, na gałązce. Ponad powierzchnią ziemi ku słońcu wyrastają krzewy, niektóre z malutkimi kuleczkami owoców. O tym co rośnie pod powierzchnią ziemi i nad nią pisze Monika Kucia
Czytaj
Grzyby jak z wizji
dieta cud

Grzyby jak z wizji

Kwartalnik / społeczeństwo
O smacznych grzybach pisze Monika Kucia
Czytaj
O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?
dieta cud

O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?

Kwartalnik / społeczeństwo
Kilka zasad, o których warto pamiętać zbierając grzyby wymienia Monika Kucia
Czytaj
Żeby serce biło żwawiej
dieta cud

Żeby serce biło żwawiej

Kwartalnik / społeczeństwo
Polecamy uwadze Czytelników 7 produktów na lepsze krążenie. Monika Kucia
Czytaj
Wróżenie z różu
dieta cud

Wróżenie z różu

Kwartalnik / społeczeństwo
Jedząc róż, zapewniasz sobie dobrostan. Wejdź głęboko. Różowo zachęca Monika Kucia
Czytaj
Rabarbar pod kruszonką
dieta cud

Rabarbar pod kruszonką

Kwartalnik / społeczeństwo
Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami waniliowymi dobrej jakości. Kusi Monika Kucia
Czytaj
Zieleń na widelcu
dieta cud

Zieleń na widelcu

Kwartalnik / społeczeństwo
O atutach jedzenia kiełków, pokrzywy i szparagów pisze Monika Kucia