Czytajzdrowe życie
Chcesz wejść – zapukaj
Czuła rozmowa z Natalią de Barbaro
Kwartalnik / społeczeństwo
Ile „ja” mieści się w jednym „ja” i co to dla nas oznacza? Intymną rozmowę z Natalią de Barbaro przeprowadziła
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – Wybierz jeszcze mniej
Kwartalnik / społeczeństwo
Jaki sens ma dziś post wielkanocny i jak potrawy przedwiośnia uczą nas doceniać smak życia, pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – Umami na wiosnę
Kwartalnik / społeczeństwo
Jak japoński ramen zrobił karierę w Polsce – czytaj i smakuj!
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – Pęd ku życiu
Kwartalnik / społeczeństwo
Mikroroślinki to bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków, takich jak żelazo czy potas. Łatwo się je uprawia, mogą być smacznym dodatkiem do wielu dań i są prostą receptą na zdrowie.
Monika Kucia
CzytajNiech żyje śmierć!
Do czytania / społeczeństwo
Jak z powrotem oswoić śmierć? O tym, jak współczesna kultura (nie) radzi sobie z przeżywaniem śmierci i żałoby, opowiada
Monika Kucia
Czytajdieta cud
O obrotach ciał kuchennych
Kwartalnik / społeczeństwo
Podczas pandemii nauczyliśmy się, że aby przetrwać, możemy być osobno, ale jednak razem. O cudzie wirusa pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Anielska kruchość
Kwartalnik / społeczeństwo
Faworki – ostatni kęs rozpusty przed czasami wstrzemięźliwości.
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Piernikowa terapia
Kwartalnik / społeczeństwo
O świątecznych piernikach pisze
Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Pije sarna, czerpie człowiek ♫
Media / Audio
Źródło nie jest początkiem, jak często się je definiuje, ale miejscem tajemnym, łącznikiem. O czerpaniu z tego, co na styku, pisze Monika Kucia. Czyta Iwona Milerska.
CzytajKooperujmy
Kwartalnik / społeczeństwo
Wyobraź sobie, że zamiast kupować przetworzone jedzenie w hipermarkecie, idziesz do ogrodu i samodzielnie wybierasz pomidory, a przy okazji poznajesz ludzi, którzy częstują cię ciastem rabarbarowym. Świat kooperatyw spożywczych przybliża
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Fermentacja domowa
Kwartalnik / społeczeństwo
Produkcja rzemieślnicza jest tania, a efekty zdrowotne regularnego spożywania fermentów wydają się znakomite. O kombuczy, kefirze i occie jabłkowym pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Zbierz to sam
Kwartalnik / społeczeństwo
W dobie plastikowego jedzenia warto zaznać luksusu zrywania truskawek prosto z krzaczka i poznać rolnika, który je posadził – przekonuje
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Przez głodówkę do tęczy
Kwartalnik / społeczeństwo
Czego możemy nauczyć się od plemienia Czarnych Stóp? Do czego prowadzi ich post? To karkołomne wyzwanie może wyzwolić w nas „molekułę duszy”.
Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Dieta cud – Rozdeptana szlachetność ♫
Media / Audio
Zna ją cała Polska. Ma słodko-kwaśny smak i pomarańczowy kolor. Przed Państwem Jej Smakowitość Mirabelka. Opowiada Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Dieta cud – zakazany owoc ♫
Media / Audio
Nic tak nie smakuje jak jabłka z cudzego sadu. O szabrze, zwanym również kradziejką, opowiada Monika Kucia.
Czytajdieta cud
Dieta cud – Rozdeptana szlachetność
Kwartalnik / społeczeństwo
Zna ją cała Polska. Ma słodko-kwaśny smak i pomarańczowy kolor. Przed Państwem Jej Smakowitość Mirabelka.
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – Zakazany owoc
Kwartalnik / społeczeństwo
Nic tak nie smakuje jak jabłka z cudzego sadu. O szabrze, zwanym również kradziejką, pisze
Monika Kucia
CzytajPije sarna, czerpie człowiek
Kwartalnik / społeczeństwo
Źródło nie jest początkiem, jak często się je definiuje, ale miejscem tajemnym, łącznikiem. O czerpaniu z tego, co na styku, pisze
Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Dieta cud 2/2020 ♫
Media / Audio
O tym, co zrobić z kwiatów czarnego bzu i jak założyć ogród na parapecie, opisała Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Jedzcie stokrotki! ♫
Media / Audio
Wczesną wiosną w jadłospisie mogą się pojawić kwiaty forsycji. Na surowo. A potem na stół wjadą kiszone stokrotki, smażone róże i ucierane fiołki. Kwietne menu serwuje Monika Kucia. Czyta Natalia Kalita.
CzytajJedzcie stokrotki!
Kwartalnik / społeczeństwo
Wczesną wiosną w jadłospisie mogą się pojawić kwiaty forsycji. Na surowo. A potem na stół wjadą kiszone stokrotki, smażone róże i ucierane fiołki. Kwietne menu serwuje
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – 2/2020
Kwartalnik / społeczeństwo
O tym, co zrobić z kwiatów czarnego bzu i jak założyć ogród na parapecie, pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Rozważania na koniec ludzkości
Kwartalnik / społeczeństwo
Największe ruchy kulinarne w ostatnich latach uruchamiał zapał i entuzjazm pojedynczych osób – pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Owsianka inaczej
Kwartalnik / społeczeństwo
Rozsmakuj się w kremowej konsystencji fermentowanej wersji owsianki!
Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Dieta cud – 1/2020 ♫
Media / Audio
O konfiturze z jarzębiny, zimowym warzywie odkopanym z zapomnienia i o tym, co się dzieje zimą na działkach, opowiada Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Cud cierpkości ♫
Media / Audio
O konfiturze z jarzębiny, zimowym warzywie odkopanym z zapomnienia i o tym, co się dzieje zimą na działkach, opowiada Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Grządki w mieście – Działkowy mnich ♫
Media / Audio
O miejskim ogrodnictwie opowiada Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Pasternak, czyli biała marchew ♫
Media / Audio
O pasternaku i jego przeznaczeniu opowiada Monika Kucia.
ZobaczPosłuchaj tekstu z kwartalnika
Medytacja kulinarna ♫
Media / Audio
Co ugotować, kiedy czytasz najnowszy „Przekrój"? Opowiada Monika Kucia.
Czytajdieta cud
Dieta cud – 1/2020
Jarzębina, pasternak i życie minimalisty na działce ogrodniczej ROD
Kwartalnik / społeczeństwo
O konfiturze z jarzębiny, zimowym warzywie odkopanym z zapomnienia i o tym, co się dzieje zimą na działkach, pisze
Monika Kucia
Czytajzdrowe życie
Medytacja kulinarna
Kwartalnik / społeczeństwo
Sposoby na kuchenne działanie przez niedziałanie przedstawia
Monika Kucia
CzytajTradycja wynaleziona
Kwartalnik / społeczeństwo
Z ziemi włoskiej do polskiej przywędrowały m.in. kotlet schabowy (przez Austrię) i pomidory pochodzące z Ameryki Południowej. Od Arabów mamy pieprz i inne przyprawy, Żydzi zostawili karpia po żydowsku i chałkę. Kulinarnych imigrantów z różnych stron świata śledzi
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – 4/2019
Kwartalnik / społeczeństwo
O musztardzie i ogródkach na dachu pisze
Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Tradycja wynaleziona ♫
Media / Audio
Z ziemi włoskiej do polskiej przywędrowały m.in. kotlet schabowy (przez Austrię) i pomidory pochodzące z Ameryki Południowej. Od Arabów mamy pieprz i inne przyprawy, Żydzi zostawili karpia po żydowsku i chałkę. Kulinarnych imigrantów z różnych stron świata śledzi Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Dieta cud – 4/2019 ♫
Media / Audio
O musztardzie i ogródkach na dachu opowiada Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Grządki w mieście – ćwiczenia z ogrodnictwa ♫
Media / Audio
Pod ich rękami rosną zioła, sałaty, rzodkiewki i pomidory, a nawet bób, ziemniaki i bakłażany. O miejskim ogrodnictwie opowiada Monika Kucia. Czyta autorka.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Zasada stu mil ♫
Media / Audio
Tylko od naszego widzimisię zależy, czy zjemy na obiad danie koreańskie, rosół czy sałatkę z awokado. Dlaczego warto sięgnąć po to, co wyrosło i zostało przetworzone wokół nas, a nie na drugim końcu świata, pisze Monika Kucia. Czyta autorka.
Czytajdieta cud
Dieta cud – 3/2019
Kwartalnik / społeczeństwo
O hodowaniu pomidorów na balkonie i żywej kombuczy w kuchni pisze
Monika Kucia
CzytajZasada stu mil
Kwartalnik / społeczeństwo
Tylko od naszego widzimisię zależy, czy zjemy na obiad danie koreańskie, rosół czy sałatkę z awokado. Dlaczego warto sięgnąć po to, co wyrosło i zostało przetworzone wokół nas, a nie na drugim końcu świata, pisze
Monika Kucia
CzytajKu pamięci ćwiklasa
Kwartalnik / społeczeństwo
Tradycje kulinarne odradzają się i odbijają od pnia historii jak wierzbowe gałązki na wiosnę. Z ust do ust, od Podhala po Delhi i Nowy Jork płyną przepisy na chleb i ser, na curry i na pierogi
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – 2/2019
Kwartalnik / społeczeństwo
O ogrodach społecznościowych, jajkach i pędach sosny pisze w kolejnej odsłonie „Diety cud”
Monika Kucia
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Do słoika. Sosna, szyszka, syrop ♫
Media / Audio
O syropach z drzewa opowiada Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Grządki w mieście – zakładajmy ogrody wspólnie ♫
Media / Audio
Jest taki czas w roku, gdy wydaje się, że wiosna nigdy nie nadejdzie, ziemia na zawsze pozostanie martwa, gałęzie suche, drzewa nagie, a to, co uśpione, zasnęło na zawsze i nigdy się nie ocknie. Przednówek, przedwiośnie, roztopy, post natury, wstrzymany oddech. O społecznych ogrodach opowiada Monika Kucia.
ZobaczArtykuł z Kwartalnika
Ku pamięci ćwiklasa ♫
Media / Audio
Tradycje kulinarne odradzają się i odbijają od pnia historii jak wierzbowe gałązki na wiosnę. Z ust do ust, od Podhala po Delhi i Nowy Jork płyną przepisy na chleb i ser, na curry i na pierogi. Kulinarną podróż serwuje Monika Kucia.
Czytajdieta cud
Co jest w środku?
Kwartalnik / społeczeństwo
Zimą grzeją nas od środka proste dania, najchętniej jemy to, co nieskomplikowane, bezpretensjonalne, domowe. Z prawdą w środku
Monika Kucia
CzytajArchiwum smaku
Kwartalnik / społeczeństwo
„Każda zakochana pamięć przechowuje swoje magdalenki” – pisał Julio Cortázar. A jakie potrawy Ciebie przenoszą w czasie?
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Pora na surowe
Kwartalnik / społeczeństwo
Pokarm zerwany prosto z krzaka czy drzewa ma wszystkie walory odżywcze. Gdy transportujemy go z miejsca, skąd pochodzi, stopniowo te wartości traci. Tłumaczy
Monika Kucia
CzytajKapelusz i nóżka
Kwartalnik / społeczeństwo
Na grzyby! – do wyjścia do lasu zachęcamy nie tylko wegetarian i miłośników kultury dawnych Słowian. Spacerujcie dla zdrowia, a potem gotujcie i próbujcie.
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Zimno na języku
Kwartalnik / społeczeństwo
Dziś Dzień Lodów Czekoladowych! W czym tkwi tajemnica sukcesu przodującego wakacyjnego deseru? O lodach i innych letnich przysmakach pisze
Monika Kucia
CzytajMacierduszka i sprawy duszy
Kwartalnik / nauka
Mniszek i krwawnik, przywrotnik pasterski i bylica, hyzop i wrotycz – naturalny supermarket z katalogiem obfitości. Na nowo kulinarne i lecznicze właściwości dzikich roślin odkrywa
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Skubnij łąkę
Kwartalnik / społeczeństwo
Do buszowania w trawie zachęca
Monika Kucia
CzytajSiła rozkładu
Kwartalnik / nauka
Wszystko, co żyje na Ziemi, ulega rozkładowi. Wszyscy twoi przodkowie ulegli rozkładowi i ciebie też to czeka. I mnie. Mojego kota i ten egzemplarz „Przekroju” też. Ale nie smuć się i nie frasuj. Substancja organiczna, gdy jej się pozwoli, staje się nowym życiem. O kompostowaniu pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Chrapka na chrupkie
Kwartalnik / społeczeństwo
Dlaczego lubimy jeść to, co chrupkie i kruche? Odpowiada
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Dieta cud – 1/2018
Kwartalnik / społeczeństwo
Proszek, puder, pył. Cukier, mąka, sól. Wszystkie odcienie koloru białego opisuje
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Pochwała zepsucia
Kwartalnik / społeczeństwo
Nie bójcie się bakterii! Bakterie to życie. Współpracując z nimi, ludzie na całym świecie kiszą i fermentują, co się tylko da: kapustę, miód, kawę, herbatę, mleko i mięso. Pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Vademecum zbieracza
Kwartalnik / nauka
Zasady, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz, zebrała
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Złote w ziemi, złote w niebie
Kwartalnik / społeczeństwo
To, co rośnie w ziemi, jest ukryte. Trzeba to wykopać, wydobyć, odnaleźć, bo nie wdzięczy się, kusząc, na gałązce. Ponad powierzchnią ziemi ku słońcu wyrastają krzewy, niektóre z malutkimi kuleczkami owoców. O tym co rośnie pod powierzchnią ziemi i nad nią pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Grzyby jak z wizji
Kwartalnik / społeczeństwo
O smacznych grzybach pisze
Monika Kucia
Czytajdieta cud
O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?
Kwartalnik / społeczeństwo
Kilka zasad, o których warto pamiętać zbierając grzyby wymienia
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Żeby serce biło żwawiej
Kwartalnik / społeczeństwo
Polecamy uwadze Czytelników 7 produktów na lepsze krążenie.
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Wróżenie z różu
Kwartalnik / społeczeństwo
Jedząc róż, zapewniasz sobie dobrostan. Wejdź głęboko. Różowo zachęca
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Rabarbar pod kruszonką
Kwartalnik / społeczeństwo
Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami waniliowymi dobrej jakości. Kusi
Monika Kucia
Czytajdieta cud
Zieleń na widelcu
Kwartalnik / społeczeństwo
O atutach jedzenia kiełków, pokrzywy i szparagów pisze
Monika Kucia