pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 3 „Przekrojowe” teksty oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.

Czytaj
Tradycja wynaleziona

Tradycja wynaleziona

Kwartalnik / społeczeństwo
Z ziemi włoskiej do polskiej przywędrowały m.in. kotlet schabowy (przez Austrię) i pomidory pochodzące z Ameryki Południowej. Od Arabów mamy pieprz i inne przyprawy, Żydzi zostawili karpia po żydowsku i chałkę. Kulinarnych imigrantów z różnych stron świata śledzi Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – 4/2019
dieta cud

Dieta cud – 4/2019

Kwartalnik / społeczeństwo
O musztardzie i ogródkach na dachu pisze Monika Kucia
Zobacz
Tradycja wynaleziona (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Tradycja wynaleziona (audio)

Media / Audio
Z ziemi włoskiej do polskiej przywędrowały m.in. kotlet schabowy (przez Austrię) i pomidory pochodzące z Ameryki Południowej. Od Arabów mamy pieprz i inne przyprawy, Żydzi zostawili karpia po żydowsku i chałkę. Kulinarnych imigrantów z różnych stron świata śledzi Monika Kucia.
Zobacz
Dieta cud – 4/2019 (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Dieta cud – 4/2019 (audio)

Media / Audio
O musztardzie i ogródkach na dachu opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Grządki w mieście – ćwiczenia z ogrodnictwa (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Grządki w mieście – ćwiczenia z ogrodnictwa (audio)

Media / Audio
Pod ich rękami rosną zioła, sała­ty, rzodkiewki i pomidory, a nawet bób, ziemniaki i bakłażany. O miejskim ogrodnictwie opowiada Monika Kucia. Czyta autorka.
Zobacz
Zasada stu mil (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Zasada stu mil (audio)

Media / Audio
Tylko od naszego widzimisię zależy, czy zjemy na obiad danie koreańskie, rosół czy sałatkę z awokado. Dlaczego warto sięgnąć po to, co wyrosło i zostało przetworzone wokół nas, a nie na drugim końcu świata, pisze Monika Kucia. Czyta autorka.
Czytaj
Dieta cud – 3/2019
dieta cud

Dieta cud – 3/2019

Kwartalnik / społeczeństwo
O hodowaniu pomidorów na balkonie i żywej kombuczy w kuchni pisze Monika Kucia
Czytaj
Zasada stu mil

Zasada stu mil

Kwartalnik / społeczeństwo
Tylko od naszego widzimisię zależy, czy zjemy na obiad danie koreańskie, rosół czy sałatkę z awokado. Dlaczego warto sięgnąć po to, co wyrosło i zostało przetworzone wokół nas, a nie na drugim końcu świata, pisze Monika Kucia
Czytaj
Ku pamięci ćwiklasa

Ku pamięci ćwiklasa

Kwartalnik / społeczeństwo
Tradycje kulinarne odradzają się i odbijają od pnia historii jak wierzbowe gałązki na wiosnę. Z ust do ust, od Podhala po Delhi i Nowy Jork płyną przepisy na chleb i ser, na curry i na pierogi Monika Kucia
Czytaj
Dieta cud – 2/2019
dieta cud

Dieta cud – 2/2019

Kwartalnik / społeczeństwo
O ogrodach społecznościowych, jajkach i pędach sosny pisze w kolejnej odsłonie „Diety cud” Monika Kucia
Zobacz
Do słoika. Sosna, szyszka, syrop (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Do słoika. Sosna, szyszka, syrop (audio)

Media / Audio
O syropach z drzewa opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Grządki w mieście – zakładajmy ogrody wspólnie (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Grządki w mieście – zakładajmy ogrody wspólnie (audio)

Media / Audio
Jest taki czas w roku, gdy wydaje się, że wiosna nigdy nie nadejdzie, ziemia na zawsze pozostanie martwa, gałęzie suche, drzewa nagie, a to, co uśpione, zasnęło na zawsze i nigdy się nie ocknie. Przednówek, przedwiośnie, roztopy, post natury, wstrzymany oddech. O społecznych ogrodach opowiada Monika Kucia.
Zobacz
Ku pamięci ćwiklasa (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Ku pamięci ćwiklasa (audio)

Media / Audio
Tradycje kulinarne odradzają się i odbijają od pnia historii jak wierzbowe gałązki na wiosnę. Z ust do ust, od Podhala po Delhi i Nowy Jork płyną przepisy na chleb i ser, na curry i na pierogi. Kulinarną podróż serwuje Monika Kucia.
Czytaj
Co jest w środku?
dieta cud

Co jest w środku?

Kwartalnik / społeczeństwo
Zimą grzeją nas od środka proste dania, najchętniej jemy to, co nieskomplikowane, bezpretensjonalne, domowe. Z prawdą w środku Monika Kucia
Czytaj
Archiwum smaku

Archiwum smaku

Kwartalnik / społeczeństwo
„Każda zakochana pamięć przechowuje swoje magdalenki” – pisał Julio Cortázar. A jakie potrawy Ciebie przenoszą w czasie? Monika Kucia
Czytaj
Pora na surowe
dieta cud

Pora na surowe

Kwartalnik / społeczeństwo
Pokarm zerwany prosto z krzaka czy drzewa ma wszystkie walory odżywcze. Gdy transportujemy go z miejsca, skąd pochodzi, stopniowo te wartości traci. Tłumaczy Monika Kucia
Czytaj
Kapelusz i nóżka

Kapelusz i nóżka

Kwartalnik / społeczeństwo
Na grzyby! – do wyjścia do lasu zachęcamy nie tylko wegetarian i miłośników kultury dawnych Słowian. Spacerujcie dla zdrowia, a potem gotujcie i próbujcie. Monika Kucia
Czytaj
Zimno na języku
dieta cud

Zimno na języku

Kwartalnik / społeczeństwo
Dziś Dzień Lodów Czekoladowych! W czym tkwi tajemnica sukcesu przodującego wakacyjnego deseru? O lodach i innych letnich przysmakach pisze Monika Kucia
Czytaj
Macierduszka i sprawy duszy

Macierduszka i sprawy duszy

Kwartalnik / nauka
Mniszek i krwawnik, przywrotnik pasterski i bylica, hyzop i wrotycz – naturalny supermarket z katalogiem obfitości. Na nowo kulinarne i lecznicze właściwości dzikich roślin odkrywa Monika Kucia
Czytaj
Skubnij łąkę
dieta cud

Skubnij łąkę

Kwartalnik / nauka
Do buszowania w trawie zachęca Monika Kucia
Czytaj
Siła rozkładu

Siła rozkładu

Kwartalnik / nauka
Wszystko, co żyje na Ziemi, ulega rozkładowi. Wszyscy twoi przodkowie ulegli rozkładowi i ciebie też to czeka. I mnie. Mojego kota i ten egzemplarz „Przekroju” też. Ale nie smuć się i nie frasuj. Substancja organiczna, gdy jej się pozwoli, staje się nowym życiem. O kompostowaniu pisze Monika Kucia
Czytaj
Chrapka na chrupkie
dieta cud

Chrapka na chrupkie

Kwartalnik / społeczeństwo
Dlaczego lubimy jeść to, co chrupkie i kruche? Odpowiada Monika Kucia
Czytaj
Nieznośna lekkość bieli
dieta cud

Nieznośna lekkość bieli

Kwartalnik / społeczeństwo
Proszek, puder, pył. Cukier, mąka, sól. Wszystkie odcienie koloru białego opisuje Monika Kucia
Czytaj
Pochwała zepsucia

Pochwała zepsucia

Kwartalnik / społeczeństwo
Nie bójcie się bakterii! Bakterie to życie. Współpracując z nimi, ludzie na całym świecie kiszą i fermentują, co się tylko da: kapustę, miód, kawę, herbatę, mleko i mięso. Pisze Monika Kucia
Czytaj
Vademecum zbieracza
dieta cud

Vademecum zbieracza

Kwartalnik / nauka
Zasady, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz, zebrała Monika Kucia
Czytaj
Złote w ziemi, złote w niebie
dieta cud

Złote w ziemi, złote w niebie

Kwartalnik / społeczeństwo
To, co rośnie w ziemi, jest ukryte. Trzeba to wykopać, wydobyć, odnaleźć, bo nie wdzięczy się, kusząc, na gałązce. Ponad powierzchnią ziemi ku słońcu wyrastają krzewy, niektóre z malutkimi kuleczkami owoców. O tym co rośnie pod powierzchnią ziemi i nad nią pisze Monika Kucia
Czytaj
Grzyby jak z wizji
dieta cud

Grzyby jak z wizji

Kwartalnik / społeczeństwo
O smacznych grzybach pisze Monika Kucia
Czytaj
O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?
dieta cud

O czym należy pamiętać, wybierając się na grzybobranie?

Kwartalnik / społeczeństwo
Kilka zasad, o których warto pamiętać zbierając grzyby wymienia Monika Kucia
Czytaj
Żeby serce biło żwawiej
dieta cud

Żeby serce biło żwawiej

Kwartalnik / społeczeństwo
Polecamy uwadze Czytelników 7 produktów na lepsze krążenie. Monika Kucia
Czytaj
Wróżenie z różu
dieta cud

Wróżenie z różu

Kwartalnik / społeczeństwo
Jedząc róż, zapewniasz sobie dobrostan. Wejdź głęboko. Różowo zachęca Monika Kucia
Czytaj
Rabarbar pod kruszonką
dieta cud

Rabarbar pod kruszonką

Kwartalnik / społeczeństwo
Danie najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami waniliowymi dobrej jakości. Kusi Monika Kucia
Czytaj
Zieleń na widelcu
dieta cud

Zieleń na widelcu

Kwartalnik / społeczeństwo
O atutach jedzenia kiełków, pokrzywy i szparagów pisze Monika Kucia