Zaciągnij się wiosną
i
zdjęcie: A Fox/Unsplash
Złap oddech

Zaciągnij się wiosną

Katarzyna Sroczyńska
Czyta się 1 minutę

Zima minęła i smog nieco zelżał, więc bez wyrzutów sumienia możemy zachęcać do głębszego oddychania, a i sprawdzanie, jak powietrze pachnie, będzie przyjemniejsze niż jeszcze kilka tygodni temu, gdy ze smogu dało się ulepić bałwana.

Powonienie jest najbardziej pierwotnym ze zmysłów. W toku ewolucji część komórek węchowych przekwalifikowała się i zaczęła analizować informacje emocjonalne. Bodźce zapachowe omijają rejony mózgu związane z racjonalnym myśleniem i szybko wywołują silne reakcje układu nerwowego – pod ich wpływem zmieniają się: temperatura, rytm serca i częstotliwość oddechu. Zmysł powonienia

Informacja

Twoja pula treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu już się skończyła. Nie martw się! Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej, dzięki której będziesz mieć dostęp do wszystkich treści na przekroj.org. Jeśli masz już aktywną prenumeratę cyfrową, zaloguj się, by kontynuować.

Subskrybuj

Czytaj również:

Dobra strawa

Długo, zdrowo i przyjemnie

Katarzyna Sroczyńska

Czy to, co jemy, może wchodzić w dialog z naszym DNA, a nawet uciszać geny odpowiedzialne za starzenie? Tak twierdzą Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta z Europejskiego Instytutu Onkologicznego w Mediolanie, twórcy diety smartfood (i autorzy książki pod tym samym tytułem). Przesiadując w laboratoriach (choć sądząc z tego, z jaką miłością piszą o jedzeniu, nie omijali również restauracji), wybrali 30 produktów i kategorii produktów spożywczych, które nie tylko sprawiają, że żyjemy długo, lecz także w dobrym zdrowiu (zapobiegają nowotworom, chorobom układu krążenia, schorzeniom neurodegeneracyjnym i metabolicznym). No i trudno w to uwierzyć, ale jeszcze – niejako przy okazji – pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę! Na przykład szpinak chroni przed rakiem piersi, a równocześnie zapewnia uczucie sytości. Ale nie obawiajcie się, na liście włoskich naukowców są też m.in. truskawki, gorzka czekolada, wiśnie i ciemne winogrona! Szekspir miał więc rację, nazywając truskawki pokarmem wróżek. Wkładając do ust nagrzane przez słońce owoce, pomyślcie, że każdy kęs odsuwa zmierzch.

Niektóre substancje mają tyle chemicznego uroku – jak piszą autorzy książki Dieta smartfood – że „wślizgują się do genomu i uwodzą fragmenty DNA regulujące długość życia”: potrafią zahamować geny starzenia i aktywować geny długowieczności. Nie chodzi wcale o żadne mutacje genetyczne, tylko o wpływanie na ekspresję genów, co modyfikuje ich działanie, nie zmieniając struktury. Jak to robią? Wywołują w organizmie wrażenie, że pościmy. Wmawiają mu, że prawie nic nie jemy, choć jemy – i to dobrze. Włoskim naukowcom udało się wyodrębnić siedem substancji, które sprzyjają zdrowej długowieczności. Są to:

Czytaj dalej