Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 7 „Przekrojowych” tekstów oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową
Przekrój
Jesienne spacery dobrze robią na wszystko – od układu oddechowego przez krwionośny po trawienny. ...
2018-09-14 00:00:00

Trzy kolory

zdjęcie: Veliko Karachiviev/Unsplash
Trzy kolory

Jesienne spacery dobrze robią na wszystko – od układu oddechowego przez krwionośny po trawienny. A to m.in. dlatego, że można wrócić z całkiem przyzwoitym zaopatrzeniem spiżarni, kosmetyczki i apteczki.

Żółte owoce rokitnika zwyczajnego – soczyste, kwaskowate, bogate w witaminy (B, C, E, K) i prowitaminę A, poza tym kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dojrzewają we wrześniu i w październiku, da się z nich wycisnąć sok (nadający się od razu do picia). Uwaga na kolce!

Czerwone owoce jarzęba pospolitego (czyli jarzębina) – pod względem składu przewyższają większość superjagód dostępnych w ekosklepach. Zawierają antyoksydanty, witaminy C i E, prowitaminę A, potas, wapń, magnez, żelazo, jod, sorbitol i pektynę. Poza tym dobrze znoszą mrożenie i podgrzewanie. Surowe lub suszone owoce można wykorzystać jako przyprawę do zup czy sosów. Przerabia się je też na dżemy i galaretki. Nie zrywaj więcej niż potrzebujesz, bo jarzębina to ważny składnik zimowej ptasiej diety.

Czarnogranatowe owoce śliwy tarniny – najlepiej zbierać je późną jesienią, po przymrozkach. Jedne z najzdrowszych owoców leśnych (mnóstwo witaminy C, minerałów i antyoksydantów). Można z nich wyciskać sok, robić galaretki i smażyć dżemy. Szwedzka zielarka Lisen Sundgren twierdzi, że nie ma nic lepszego niż mus z surowych owoców tarniny zaserwowany do ciasta czekoladowego. Uwaga! Nie rozgryzaj pestki – zawarta w niej amigdalina zmienia się w żołądku w trujący cyjanowodór. 
 

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

7 to nadzwyczajna liczba w numerologii – w Chinach brzmi podobnie do słowa „pewny”. U nas masz siedem pewnych i bezpłatnych artykułów do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!