pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Chcielibyśmy – na tyle ile to możliwe – umilić Państwu ten trudny czas, dlatego w dniach 20 marca - 13 kwietnia udostępniamy wersję cyfrową wiosennego numeru bezpłatnie. Zapraszamy do czytania i słuchania audio z bieżącego numeru! Przeczytaj wiosenny numer

W związku z zamknięciem wielu punktów sprzedaży prasy, zapraszamy do kupienia papierowej wersji numeru wiosennego w cenie okładkowej, bez dodatkowych kosztów przesyłki. Kup wiosenny numer

Przekrój
Jesienne spacery dobrze robią na wszystko – od układu oddechowego przez krwionośny po trawienny. ...
2018-09-14 00:00:00

Trzy kolory

zdjęcie: Veliko Karachiviev/Unsplash
Trzy kolory

Jesienne spacery dobrze robią na wszystko – od układu oddechowego przez krwionośny po trawienny. A to m.in. dlatego, że można wrócić z całkiem przyzwoitym zaopatrzeniem spiżarni, kosmetyczki i apteczki.

Żółte owoce rokitnika zwyczajnego – soczyste, kwaskowate, bogate w witaminy (B, C, E, K) i prowitaminę A, poza tym kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dojrzewają we wrześniu i w październiku, da się z nich wycisnąć sok (nadający się od razu do picia). Uwaga na kolce!

Czerwone owoce jarzęba pospolitego (czyli jarzębina) – pod względem składu przewyższają większość superjagód dostępnych w ekosklepach. Zawierają antyoksydanty, witaminy C i E, prowitaminę A, potas, wapń, magnez, żelazo, jod, sorbitol i pektynę. Poza tym dobrze znoszą mrożenie i podgrzewanie. Surowe lub suszone owoce można wykorzystać jako przyprawę do zup czy sosów. Przerabia się je też na dżemy i galaretki. Nie zrywaj więcej niż potrzebujesz, bo jarzębina to ważny składnik zimowej ptasiej diety.

Czarnogranatowe owoce śliwy tarniny – najlepiej zbierać je późną jesienią, po przymrozkach. Jedne z najzdrowszych owoców leśnych (mnóstwo witaminy C, minerałów i antyoksydantów). Można z nich wyciskać sok, robić galaretki i smażyć dżemy. Szwedzka zielarka Lisen Sundgren twierdzi, że nie ma nic lepszego niż mus z surowych owoców tarniny zaserwowany do ciasta czekoladowego. Uwaga! Nie rozgryzaj pestki – zawarta w niej amigdalina zmienia się w żołądku w trujący cyjanowodór. 
 

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!