Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

„Przekrój” – poznaj nasze czułe struny!

Ta jesień jest pełna czułości! A już na pewno jest jej pełen jesienny „Przekrój”. W nowym numerze piszemy o tym, jak czułością zmieniać świat, a także o: mądrej edukacji, hologramach, grzybach (też tych, wiadomo których), dojrzałości i Inkach. Zastanawiamy się, czym jest prawda i jak opisać piękno. 196 stron do czytania przez trzy miesiące!

Kup numer na jesień

Jesienny „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do czytania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Tylko na stronie Przekroj.pl w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Macie dość przetworzonej żywności? Oto potrawa, która towarzyszy ludzkości od epoki kamienia gładzonego.. ...
2021-09-17 09:00:00
Tajniki Dominiki
Superfood z neolitu

Macie dość przetworzonej żywności? Przedstawiam potrawę, która towarzyszy ludzkości od epoki kamienia gładzonego.

Czyta się 1 minutę

Łatwo przyswajalna, zasadotwórcza, zawiera witaminę E i zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, lecytynę oraz krzem. Bez glutenu. Już wiecie? Otrzymywana z prosa, w Polsce dawniej zwana krupem lub jagłami. Oto ona, królowa wśród kasz – jaglanka. Jagły powstają po usunięciu twardej łuski z ziaren prosa oraz po ich oczyszczeniu. To nazywamy kaszą. Rozgniecione stają się płatkami, zmielone – drobną mąką. Chińska medycyna przypisuje jej właściwości rozgrzewające.

Jest bogata w antyoksydanty – substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Zawiera magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Zwalcza wirusy i wzmacnia odporność. Osusza, czyli dobrze działa w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Węglowodany złożone i duża zawartość białka sprawiają, że jest bardzo sycąca, a dzięki małej ilości błonnika ­– lekkostrawna. Ważne, by ją przepłukać lub wyprażyć przed gotowaniem (najlepiej zastosować obie metody), po czym przelać gorącą wodą, co pozwoli pozbyć się zanieczyszczeń i goryczy.

Skład chemiczny tego zboża jest w dużym stopniu zależny od miejsca uprawy. Na naszych półkach sklepowych zazwyczaj znajdziemy kaszę z Indii lub Chin. Mamy co prawda rodzime uprawy w województwach lubuskim i świętokrzyskim, ale nie są to duże areały. A szkoda – proso jest mało wymagające, rośnie nawet na suchych i jałowych glebach.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Wraz z samopszą, żytem, jęczmieniem i soczewicą było uprawiane już w neolicie. Panował wtedy kult Wielkiej Matki będącej bóstwem płodności. I komu to przeszkadzało?

 

Podziel się tym tekstem ze znajomymi z zagranicy lub przeczytaj go po angielsku na naszej anglojęzycznej stronie Przekroj.pl/en!

Data publikacji:

Dominika Bok

Kilka lat temu przeniosła swoje zainteresowania na pola i łąki. Kulturę zamieniła na naturę. Kiedyś bardziej etnografka, dziennikarka, redaktorka, archiwistka i animatorka kultury. Dziś hafciarka i zielarka, dyplomowana rolniczka, amatorsko mistyczka. Strach pomyśleć, co będzie dalej. Instagram: @yume_sen_marzenie.

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!