Sezonowa lista lokalnych przebojów
i
ilustracja: Karyna Piwowarska
Dobra strawa

Sezonowa lista lokalnych przebojów

Jakub Bas
Czyta się 1 minutę

Na początku wiosny mamy do dyspozycji sporo warzyw i owoców, w tym te, które cieszą nas jeszcze od zbiorów jesiennych. Do końca lata ta lista będzie się tylko wydłużać.

Pod koniec marca możemy jeść gruszki, jabłka, brukiew, buraki, cebulę, cebulę dymkę, czosnek, fasolę, kapustę białą i czerwoną, marchew, pietruszkę, por, rzodkiewkę, sałatę, seler, topinambur, orzechy laskowe i włoskie oraz pieczarki. 

W pierwszych dniach kwietnia na straganach pojawi się już tegoroczny jarmuż, będą również dostępne hodowane pod osłonami pierwsze polskie pomidory oraz ziemniaki.

Informacja

Z ostatniej chwili! To przedostatnia z Twoich pięciu treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu. Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej!

Subskrybuj

W maju oferta kulinarna znacznie się poszerza. Rozpoczyna się sezon botwiny, groszku, soczystych truskawek, pojawiają się szpinak, ogórki i szczaw. To także czas rabarbaru i szparagów.

W czerwcu warto jeść owoce: czereś­nie, maliny, morwę, poziomki. W królestwie warzyw nadal prym wiodą te na „sz”: szczaw, szpinak i szparagi. Śmiało też można kupować ogórki, brokuły oraz kapustę pekińską. Zazwyczaj w tym miesiącu zbieramy już kurki. A może kuchnia grecka? Bakłażany są w tym okresie najlepsze!

Na początku wakacji na talerzach ­pojawi się wspaniały młody bożek ­– deli­katny, zielony bób. I nie trzeba przez kilka tygodni jeść niczego innego!

ilustracja: Karyna Piwowarska
ilustracja: Karyna Piwowarska

Czytaj również:

Dieta dla uzdrowienia
i
„Życie Buddy: Narodziny Buddy”, XV w., Japonia/MET (domena publiczna)
Promienne zdrowie

Dieta dla uzdrowienia

Paramahansa Jogananda

Poznajcie proste i skuteczne sposoby na zachowanie zdrowia, które słynny jogin rekomendował już 100 lat temu.

Metody uzdrawiania

Pierwszy człowiek na ziemi, który poczuł się chory, zapewne przestał jeść, jak to czynią zwierzęta. Dlatego pierwszą metodą uzdrawiania jest post, pozwolenie na odpoczynek całej maszynerii ludzkiej. Ów pierwszy chory musiał instynktownie usunąć ciężko­strawne produkty ze swojej diety i szukać lekkostrawnych korzonków lub ziół.

Czytaj dalej