Na początku wiosny, pod koniec marca, mamy do dyspozycji następujące warzywa i owoce (w tym te, które cieszą nas jeszcze od zbiorów jesiennych): gruszki, jabłka, brukiew, buraki, cebulę, cebulę dymkę, czosnek, fasolę, kapustę białą i czerwoną, marchew, pietruszkę, por, rzodkiewkę, sałatę, seler, topinambur, orzechy laskowe i włoskie, pieczarki. Aż do końca lata ta lista będzie się tylko wydłużać.
W pierwszych dniach kwietnia na straganach pojawi się już tegoroczny jarmuż, będą również dostępne hodowane pod osłonami pierwsze polskie pomidory oraz ziemniaki.
W maju oferta kulinarna znacznie się poszerza. Rozpoczyna się sezon botwiny, groszku, soczystych truskawek, pojawiają się szpinak, ogórki i szczaw. To także czas rabarbaru i szparagów.
W czerwcu warto jeść owoce: czereśnie, maliny, morwę, poziomki. W królestwie warzyw nadal prym wiodą te na „sz”: szczaw, szpinak i szparagi. Śmiało też można kupować ogórki, brokuły oraz kapustę pekińską. Zazwyczaj w tym miesiącu zbieramy już kurki. A może kuchnia grecka? Bakłażany są w tym okresie najlepsze!
Z ostatniej chwili!
U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?
Na początku wakacji na talerzach pojawi się wspaniały młody bożek – delikatny, zielony bób. I nie trzeba przez kilka tygodni jeść niczego innego!

Data publikacji:

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego
Zamów już teraz!

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego
Zamów już teraz!