Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Zakwieciło, zabzyczało – wiosna!

W wiosennym „Przekroju” kwiaty, zapylacze, dużo miodu i jeszcze więcej wody. Z okazji wiosennych porządków piszemy sporo o ładzie i bałaganie. Zagłębiamy się w historię Celtów, a także przenosimy się w przyszłość i sprawdzamy, co świat – i nas – czeka już za jakiś czas. Do tego sporo rozmyślamy o nieśmiertelności i z uwagą pochylamy się nad (ludzką i nie tylko) uczciwością. ​​

Wiosenny „Przekrój” już jest!

Aż 220 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Wiosenne warzywa poleca
2022-03-18 09:00:00
zdrowe życie

Sezonowa lista lokalnych przebojów

ilustracja: Karyna Piwowarska
Sezonowa lista lokalnych przebojów
Sezonowa lista lokalnych przebojów
Czyta się 1 minutę

Na początku wiosny, pod koniec marca, mamy do dyspozycji następujące warzywa i owoce (w tym te, które cieszą nas jeszcze od zbiorów jesiennych): gruszki, jabłka, brukiew, buraki, cebulę, cebulę dymkę, czosnek, fasolę, kapustę białą i czerwoną, marchew, pietruszkę, por, rzodkiewkę, sałatę, seler, topinambur, orzechy laskowe i włoskie, pieczarki. Aż do końca lata ta lista będzie się tylko wydłużać.

W pierwszych dniach kwietnia na straganach pojawi się już tegoroczny jarmuż, będą również dostępne hodowane pod osłonami pierwsze polskie pomidory oraz ziemniaki.

W maju oferta kulinarna znacznie się poszerza. Rozpoczyna się sezon botwiny, groszku, soczystych truskawek, pojawiają się szpinak, ogórki i szczaw. To także czas rabarbaru i szparagów.

W czerwcu warto jeść owoce: czereś­nie, maliny, morwę, poziomki. W królestwie warzyw nadal prym wiodą te na „sz”: szczaw, szpinak i szparagi. Śmiało też można kupować ogórki, brokuły oraz kapustę pekińską. Zazwyczaj w tym miesiącu zbieramy już kurki. A może kuchnia grecka? Bakłażany są w tym okresie najlepsze!

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Na początku wakacji na talerzach ­pojawi się wspaniały młody bożek ­– deli­katny, zielony bób. I nie trzeba przez kilka tygodni jeść niczego innego!

ilustracja: Karyna Piwowarska
ilustracja: Karyna Piwowarska

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!