pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści
Przekrój
Rozsmakuj się w kremowej konsystencji fermentowanej wersji owsianki!
2020-02-17 00:00:00
dieta cud

Owsianka inaczej

zdjęcie: Andrea Tummons; źródło: Unsplash
Owsianka inaczej
Owsianka inaczej

Składniki (potrzebne do uzyskania 4–6 porcji):

1 szklanka/125 g owsa grubo zmielonego, ciętego lub płatków owsianych,

sól morska

3 szklanki (750 ml) wody

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Czas: co najmniej 8 godzin

Namocz owies w wodzie. Przykryj naczynie, by chronić je przed kurzem i muchami. Fermentuj przez noc lub kilka dni. Krótki proces fermentacji rozpocznie proces wstępnego trawienia, ale nie wpłynie w znaczącym stopniu na smak. Charakterystyczny smak fermentacji pojawia się dopiero po 24–48 godzinach (w zależności od temperatury). Im dłużej będzie trwała fermentacja (do pewnego momentu), tym smak będzie się stawał coraz wyraźniejszy.

Ugotuj owies. Dodaj szczyptę soli i zagotuj wodę z owsem. Zmniejsz płomień i gotuj około 10 minut, aż owies wchłonie całą wodę. Jeżeli chcesz otrzymać rzadką kaszkę, dolej nieco więcej wody, a jeśli wolisz gęstszą owsiankę, dodaj owsa. Często mieszaj, bo lepka, skrobiowa owsianka łatwo się przypala.Podawaj w takiej postaci, jaką lubisz – na słodko lub słono. Rozsmakuj się w kremowej konsystencji fermentowanej wersji owsianki.

Źródło: Sandor Ellix Katz, Dzika fermentacja, wyd. Vivante 2017

 

Data publikacji:

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!