Napoje ziołowe
i
"Martwa natura z serwisem do herbaty", Claude Monet, 1872 r., Dallas Museum of Art/Rawpixel (domena publiczna)
Dobra strawa

Napoje ziołowe

Poradnik na lato
Przekrój
Czyta się 2 minuty

Kilka propozycji napojów chłodzących spreparowanych na bazie ziół.

Napar i wywar

Napar to zioła włożone do wrzącej wody odstawionej już z ognia, które pozostawiamy przez 10 minut pod przykryciem. W celu sporządzenia wywaru wkładamy zioła do wody zimnej, podgrzewamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zaleca się słodzenie ziółek miodem, nawet jeżeli podamy je zimne.

Herbata miętowa. Na 6 szklanek: 6 łyżeczek herbaty z dodatkiem suszonej mięty. Zaparzać herbatę we wrzącej wodzie. Wlać do dzbanka, ostudzić i trzymać w lodówce aż do chwili podania. Do każdej szklanki dla dekoracji wkładamy liść świeżej mięty.

Mięta i koper. Na 6 szklanek: 1 łyżka suszonej mięty, 1 łyżeczka do herbaty nasion kopru, 1 łyżeczka do kawy lukrecji. Gotować lukrecję w 1,5 l wody przez 5 minut, dodać miętę i koper, zaparzać przez 10 minut. Przecedzić przez gęste sito. Posłodzić i podawać bardzo zimne. (Dla ozdoby wkładamy do szklanki gałązkę mięty lub kopru).

Czarna porzeczka. Na 6 szklanek: 2 łyżki liści czarnej porzeczki. Przygotować wywar w 1,25 l wody. Zaparzać przez 10 minut. Podawać zimne ze świeżym liściem w środku.

Werbena, lipa, mięta. Na 6 szklanek: 1 łyżka mięty, 1 łyżka werbeny i 1 łyżeczka do kawy lipy. Zaparzać zioła 5‒8 minut. Przecedzić i podawać bardzo ochłodzone. Posłodzić prawdziwym miodem.

 

Czytaj również:

Kwiaty do herbaty
i
zdjęcie: Lisa Hobbs/Unsplash
Dobra strawa

Kwiaty do herbaty

Przewodnik po użytecznych kwiatach
Dominika Bok

Co zbierać i po co? Oto krótki, ułożony kolorystycznie przewodnik po użytecznych kwiatach, z których warto przygotować napar lub wywar.

Latem na łąkach, leśnych polanach i w przydrożnych zaroślach szukam kolorów. Porównuję barwy i odcienie, obserwuję, czym różnią się przedstawiciele tych samych gatunków występujący w różnych miejscach. Zbieram tylko te kwiaty, których do czegoś użyję – reszta niech rośnie, cieszy oczy kolejnych spacerowiczów i wysiewa następne pokolenia.

Czytaj dalej