Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Czytanie owocuje!

W letnim „Przekroju” nadzieja i ciekawość, szczęśliwe trafy i wielkie odkrycia. Ukraińska literatura i sztuka, a także antywojenny Bertrand Russell pod rękę z Josephem Hellerem. Uważne słuchanie i świadome śnienie. Dzikie pływanie i zbieranie jagód. Dbanie o rozwój, zdrowie i dobrostan. Prasłowianie, Aborygeni i uciekające ze Słońca fotony.

Kup letni „Przekrój”

Aż 220 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj z bezpłatną przesyłką. Sprawdź!

Przekrój
Kilka propozycji napojów chłodzących spreparowanych na bazie ziół.
1975-08-03
archiwum

Napoje ziołowe
Poradnik na lato

„Martwa natura z serwisem do herbaty”, Claude Monet, 1872 r., Dallas Museum of Art/Rawpixel (domena publiczna)
Napoje ziołowe
Napoje ziołowe

Kilka propozycji napojów chłodzących spreparowanych na bazie ziół.

Czyta się 2 minuty

Napar i wywar

Napar to zioła włożone do wrzącej wody odstawionej już z ognia, które pozostawiamy przez 10 minut pod przykryciem. W celu sporządzenia wywaru wkładamy zioła do wody zimnej, podgrzewamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zaleca się słodzenie ziółek miodem, nawet jeżeli podamy je zimne.

Herbata miętowa. Na 6 szklanek: 6 łyżeczek herbaty z dodatkiem suszonej mięty. Zaparzać herbatę we wrzącej wodzie. Wlać do dzbanka, ostudzić i trzymać w lodówce aż do chwili podania. Do każdej szklanki dla dekoracji wkładamy liść świeżej mięty.

Mięta i koper. Na 6 szklanek: 1 łyżka suszonej mięty, 1 łyżeczka do herbaty nasion kopru, 1 łyżeczka do kawy lukrecji. Gotować lukrecję w 1,5 l wody przez 5 minut, dodać miętę i koper, zaparzać przez 10 minut. Przecedzić przez gęste sito. Posłodzić i podawać bardzo zimne. (Dla ozdoby wkładamy do szklanki gałązkę mięty lub kopru).

Czarna porzeczka. Na 6 szklanek: 2 łyżki liści czarnej porzeczki. Przygotować wywar w 1,25 l wody. Zaparzać przez 10 minut. Podawać zimne ze świeżym liściem w środku.

Werbena, lipa, mięta. Na 6 szklanek: 1 łyżka mięty, 1 łyżka werbeny i 1 łyżeczka do kawy lipy. Zaparzać zioła 5‒8 minut. Przecedzić i podawać bardzo ochłodzone. Posłodzić prawdziwym miodem.

 

Piątka dla PRZEKROJU? A może dziesiątka? Wspierając Fundację PRZEKRÓJ, wspierasz rzetelność, humor i czar.

* Pola wymagane

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!