Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

„Przekrój” – poznaj nasze czułe struny!

Ta jesień jest pełna czułości! A już na pewno jest jej pełen jesienny „Przekrój”. W nowym numerze piszemy o tym, jak czułością zmieniać świat, a także o: mądrej edukacji, hologramach, grzybach (też tych, wiadomo których), dojrzałości i Inkach. Zastanawiamy się, czym jest prawda i jak opisać piękno. 196 stron do czytania przez trzy miesiące!

Kup numer na jesień

Jesienny „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do czytania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Tylko na stronie Przekroj.pl w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Kardamon odgrywa ważną rolę w kulinarnej historii kontynentu. Szczególnie gdy mówimy o bożonarodzeniowych ...
2018-12-05 10:00:00
Jedno danie Ryana Bromleya

Masala czaj
Bożonarodzeniowe wspomnienia ze szczyptą przypraw

zdjęcie: Marco Verch/Flickr (CC BY 2.0)
Masala czaj
Masala czaj

Kardamon, król przypraw, jest przedmiotem hand­lu i cenionym podarunkiem od mniej więcej 4 tys. lat. Niewykluczone, że mędrcy ze Wschodu przynieśli go w darze małemu Jezusowi. Używany przez Kleopatrę jako afrodyzjak, a przez Arabów jako symbol gościnności, kardamon trafił w końcu do Europy dzięki Maurom. Od tego czasu ta przyprawa odgrywa ważną rolę w kulinarnej historii kontynentu. Szczególnie gdy mówimy o bożonarodzeniowych słodyczach.

Czyta się 2 minuty

Kiedy mieszkałem w Indiach, często podczas Bożego Narodzenia wpadałem w melancholię. Tęskniłem za zimną pogodą i ciepłym świątecznym nastrojem. Jednym ze sposobów na ukojenie moich tęsknot był aromat przypraw, które zawsze uważałem za świąteczne: imbiru, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu. Popijając gorącą herbatę z przyprawami, czyli masala czaj, przenosiłem się w miejsce, gdzie migoczą choinkowe lampki i trzaska ogień na kominku. Kiedy wróciłem do Polski, ta herbata pozostała częścią mojej świątecznej tradycji. Tyle że teraz przenosi mnie w świat egzotycznych targowisk i południowoazjatyckich przygód.

Masala czaj

Składniki na dwie porcje:

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

400 ml wody
mniej więcej 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plastry
3 strączki zielonego kardamonu (ziarenka trzeba wyłuskać i zemleć)
1 kawałek kory cynamonu
4 ziarnka czarnego pieprzu (zmiażdżone)
2 goździki (roztarte)
3 torebki czarnej herbaty
300 ml mleka (3,2%)
3,5 łyżeczki cukru

Do rozdrabniania przypraw najlepiej nadają się moździerz i tłuczek. Pieprz i goździki po prostu zmiażdż tłuczkiem. Z kardamonem postępuj tak: najpierw uderzaj w strączki, by się otworzyły, wyłuskaj czarne nasionka, a potem rozetrzyj je na proszek, kręcąc tłuczkiem kółka. Usuń skórkę z imbiru za pomocą nożyka do obierania i pokrój kłącze w plasterki. Zmiażdż je lekko tłuczkiem.

Podgrzej wodę w garnku, nie doprowadzając do wrzenia (aż zamruga), i dodaj imbir, kardamon, cynamon, pieprz i goździki. Gotuj na wolnym ogniu przez 3–5 min, włóż torebki z herbatą i gotuj jeszcze mniej więcej przez 10 min. Potem odcedź przyprawy i herbatę, a aromatyczny płyn połącz w garnku z mlekiem i cukrem. Pozwól, by cukier się rozpuścił, i spień mleko. Przelej do kubków. Ciekawe, dokąd Ciebie przeniesie ten napój.

Podziel się tym tekstem ze znajomymi z zagranicy lub przeczytaj go po angielsku na naszej anglojęzycznej stronie Przekroj.pl/en!

Marian Eile – rysunek z archiwum (nr 545/1955 r.)
Marian Eile – rysunek z archiwum (nr 545/1955 r.)

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!