Page 1Rectangle 52 Przejdź do treści
dieta cud
Monika Kucia

Lody, lody dla ochłody

Lody, lody dla ochłody

Najlepsze podobno na świecie lody jadłam w San Gimignano, średniowiecznym miasteczku w Toskanii. Lodziarnia na Piazza della Cisterna chwali się dyplomem potwierdzającym zwycięstwo w międzynarodowym konkursie World Cup Gelato. Lody kręci tu Sergio Dondoli. Tajemnica jego sukcesu tkwi w jakości składników. Dondoli używa belgijskiego masła i kakao z Wenezueli, a także ziół i przypraw, z których wiele można znaleźć jedynie w Toskanii. Jadłam u niego lody straciatella – to połączenie lodów śmietankowych z czekoladą, zwykle w postaci wiórków. U Sergia gorzka czekolada (oczywiście pierwszej klasy) ma postać cieniutkich arkuszy połamanych na dość duże kawałki – jemy właściwie czekoladę z lodami. Pyszne. Dla mnie było to niezapomniane przeżycie również dlatego, że byłam tam z małym wówczas synkiem, który biegał po placu i karmił wafelkiem gołębie. W lodziarni na Piazza della Cisterna zawsze jest ponad 30 różnych lodów, m.in. dolceamaro – słodko-gorzkie ze śmietanki aromatyzowanej ziołami, czekolady i kawy, crema di Santa Fina – pomarańczowe lody z wanilią, czy sorbet z wina lokalnego szczepu sangiovese

W Polsce też mamy wysyp lodziarni rzemieślniczych – objęły już 10% rynku lodów. Nawet w Supraślu moja córka jadła lody z popiołu kokosowego, czyli zwęglonych łupin orzechów kokosowych z aktywowanym węglem, i cieszyła się z kompletnie czarnej otchłani swojej jamy ustnej. Czekolada z chili i słony karmel to już standard w każdej budce z dumnym napisem: lody rzemieślnicze. A jednak najchętniej, według badań konsumenckich, wybieramy lody śmietankowe. Czemu? Może dlatego, że podobają nam się także głównie te piosenki, które już słyszeliśmy.

Data publikacji:

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.