Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 3 „Przekrojowe” teksty oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową
Przekrój
Przepis na jogurt podaje
2017-12-08 00:00:00
Jedno danie Ryana Bromleya

Kwaśne mleko, słodkie życie

Kwaśne mleko, słodkie życie

Dawniej przepisy były cennymi skarbami ­– pil­nie strzeżonymi sekretami, które dodawały splendoru wielkim rodom i kulturom. Król Henryk IV powierzył kartuzom, mnichom żyjącym zgodnie z wyjątkowo surową regułą, przepis na likier Chartreuse, ponieważ – jak głosiła plotka – był to tajemny eliksir zapewniający długowieczność. Do dziś tylko dwie żywe dusze znają pełną recepturę.

Dziś wartość przepisów mocno spadła. Bombardują nas nimi strony internetowe, ulotki sklepów, etykiety produktów spożywczych i masa przesadnie entuzjastycznych gwiazd telewizyjnych. Z mojego doświadczenia wynika, że w repertuarze domowych kucharzy brakuje raczej technik niż receptur – znajomości kulinarnych procesów, które można zinterpretować w dowolny sposób. Czytanie receptury w gruncie rzeczy ogranicza, nauka techniki pozwala zaś na głębsze zrozumienie przepisów i uwalnia kulinarną wyobraźnię.

Dzisiaj przedstawię wam starożytną kulinarną technikę – jedną z najstarszych znanych ludzkości. Choć ten podstawowy produkt wytwarzano przez 7 tys. lat, w 1919 r. ludzie na Zachodzie przestali to robić samodzielnie. Produkcję jogurtu pierwszy uprzemysłowił Isaac Carasso, właściciel firmy Danone. Wybuchł postęp, ale długa tradycja wytwarzania jogurtu w domu w zachodnich kulturach zgasła.

Podobnie jak chartreuse jogurt ma zapewniać zdrowie i długowieczność. Ale w przeciwieństwie do przepisu na likier tu mamy tylko jeden składnik, którego tajemnicy nie strzeże żaden mnich – mleko. Żeby przygotować jogurt w domu, nie potrzeba wiele pracy, a można dzięki temu zaoszczędzić 50% kosztów i nasycić duszę zadowoleniem, jakie daje wypełnienie żołądka czymś pysznym, co się samemu zrobiło. Nigdy nie wrócę do kupowanego w sklepie jogurtu.

Doprowadź litr mleka (3,2%, ale nie UHT) do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Jeśli chcesz mieć jogurt smakowy (może z dodatkiem skórki z cytryny, kardamonu, imbiru lub wanilii), namocz odpowiedni składnik w mleku, tak jak parzysz herbatę, i dodaj odrobinę cukru lub miodu. Jeśli chcesz uzyskać jogurt naturalny, pomiń cukier. Pozwól, by mleko ostygło do 30–40°C, a następnie dodaj dwie łyżki stołowe jogurtu naturalnego, domowego lub kupnego (po zrobieniu pierwszej porcji możesz już zawsze używać własnego). Przelej mleko do szklanej mis­ki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer. Nie pozwól, aby temperatura wzrosła powyżej 40°C – jeśli twój grzejnik jest zbyt gorący, możesz ustawić miskę na grubym ręczniku. Pozostaw jogurt mniej więcej na 8 godz., aż zgęstnieje, a następnie wstaw do lodówki, by się schłodził.

 

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!