Dobra strawa

Jajecznica na kożuchach

Adam Macedoński

Roztopić tłuszcz na patelni (może być margaryna lub oliwa). Rzucić na to kożuchy z mleka. Chwilę poczekać. Rozbić na to jajka. Posolić. Pomieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Chwilę poczekać (można w tym czasie ukroić grubą kromkę chleba). Zjeść (wprost z patelni) tę doskonałą jajecznicę pomysłu Macedońskiego. Chwilę poczekać. Oblizać się. Chwilę poczekać. Popatrzeć do kredensu. Gdy znajdą się dwa jaja i kożuch na mleku – chwilę poczekać – i zrobić następną porcję.

Smacznego! Życzy:

Informacja

Z ostatniej chwili! To pierwsza z Twoich pięciu treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu. Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej!

Subskrybuj

Adam Macedoński

Czytaj również:

Pegaz, gazu!
i
Rycina z książki „La Cicceida Legittima”, 1780 r., autor nieznany; domena publiczna
Doznania

Pegaz, gazu!

Noworoik
Marcin Orliński

Ten nowy gatunek poetycki polecamy zwłaszcza tym czytelnikom, którym nie do końca wychodzi realizowanie postanowień noworocznych.

Przełom grudnia i stycznia to czas, kiedy wszystko można zacząć od początku. Robimy listę postanowień, a przeszłość oddzielamy grubą kreską. Cóż, kiedy okoliczności nie sprzyjają, a noworoczny zapał grubymi nićmi szyty. Może warto zatem zrezygnować z twardych deklaracji oraz pogodzić się z myślą, że niczego nie da się zmienić z dnia na dzień i lepiej kształtować dobre nawyki w inny sposób? O tym jest noworoik, gatunek usprawiedliwiający nasze słabości. Wersy raczej cztery. Rytm silny jak nasza wola w styczniu. Rym, powiedzmy: abcb. Ale tych ustaleń (sic!) za długo się nie trzymajmy.

Czytaj dalej