pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Chcielibyśmy – na tyle ile to możliwe – umilić Państwu ten trudny czas, dlatego w dniach 20 marca - 13 kwietnia udostępniamy wersję cyfrową wiosennego numeru bezpłatnie. Zapraszamy do czytania i słuchania audio z bieżącego numeru! Przeczytaj wiosenny numer

W związku z zamknięciem wielu punktów sprzedaży prasy, zapraszamy do kupienia papierowej wersji numeru wiosennego w cenie okładkowej, bez dodatkowych kosztów przesyłki. Kup wiosenny numer

Przekrój
Wszystkie znane dziś ziemniaki (mamy ponad tysiąc odmian) pochodzą od praprzodka Solanum brevicaule ...
2018-12-05 10:00:00
dieta cud

Grule, pyry i barabole

Stefan Pflaum/Unsplash
Grule, pyry i barabole
Grule, pyry i barabole

Grule, pyry i barabole

Wszystkie znane dziś ziemniaki (mamy ponad tysiąc odmian) pochodzą od praprzodka Solanum brevicaule uprawianego w południowym Peru od przynajmniej 10 tys. lat.

Do Europy sprowadzili ziemniaki Hiszpanie w XVI w., po podbiciu państwa Inków. Długo byliśmy im niechętni. Niektórzy wierzyli, że powodują trąd.

W ciągu całego życia przeciętny Polak zjada 7800 kg ziemniaków. W różnych regionach różnie się je nazywa, m.in.: kartofle, barabole, bulby, grule, pyry, swapki, rzepy i perki.


Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Żeby ziemniaki nie tuczyły

100 g gotowanych ziemniaków dostarcza 85 kcal, pieczonych ­– 150 kcal, smażonych – 185 kcal.

Uwaga, indeks glikemiczny spada w ostudzonych ziemniakach. Stygnąc, skrobia zmienia strukturę na sztywniejszą, bardziej odporną na działanie enzymów trawiennych. Jeśli więc szukacie mniej tuczących ziemniaków, dajcie im trochę czasu po ugotowaniu. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie zimne ziemniaki.


Na co jest sezon

Grudzień: jarmuż, topinambur, brukiew, por, pasternak, brukselka, kapusta, marchew, czosnek, buraki, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Styczeń: jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka, kapusta, marchew, czosnek, buraki, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Luty: Jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka, czosnek, kapusta, marchew, buraki, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy, seler

 

Data publikacji:

Katarzyna Sroczyńska

Katarzyna Sroczyńska

Zastępczyni redaktor naczelnej kwartalnika „Przekrój” w latach 2019-2020, redaktorka działu Zdrowe Życie w latach 2016-2020.

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!