Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 3 „Przekrojowe” teksty oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową
Przekrój
Wszystkie znane dziś ziemniaki (mamy ponad tysiąc odmian) pochodzą od praprzodka Solanum brevicaule ...
2018-12-05 10:00:00
dieta cud

Grule, pyry i barabole

Stefan Pflaum/Unsplash
Grule, pyry i barabole
Grule, pyry i barabole

Grule, pyry i barabole

Wszystkie znane dziś ziemniaki (mamy ponad tysiąc odmian) pochodzą od praprzodka Solanum brevicaule uprawianego w południowym Peru od przynajmniej 10 tys. lat.

Do Europy sprowadzili ziemniaki Hiszpanie w XVI w., po podbiciu państwa Inków. Długo byliśmy im niechętni. Niektórzy wierzyli, że powodują trąd.

W ciągu całego życia przeciętny Polak zjada 7800 kg ziemniaków. W różnych regionach różnie się je nazywa, m.in.: kartofle, barabole, bulby, grule, pyry, swapki, rzepy i perki.


Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Żeby ziemniaki nie tuczyły

100 g gotowanych ziemniaków dostarcza 85 kcal, pieczonych ­– 150 kcal, smażonych – 185 kcal.

Uwaga, indeks glikemiczny spada w ostudzonych ziemniakach. Stygnąc, skrobia zmienia strukturę na sztywniejszą, bardziej odporną na działanie enzymów trawiennych. Jeśli więc szukacie mniej tuczących ziemniaków, dajcie im trochę czasu po ugotowaniu. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie zimne ziemniaki.


Na co jest sezon

Grudzień: jarmuż, topinambur, brukiew, por, pasternak, brukselka, kapusta, marchew, czosnek, buraki, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Styczeń: jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka, kapusta, marchew, czosnek, buraki, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Luty: Jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka, czosnek, kapusta, marchew, buraki, cebula, jabłka, ziemniaki, fasola, gruszki, pietruszka, orzechy laskowe, orzechy, seler

 

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!