Graj w zielone
i
zdjęcie: Matthew Feeneyi/Unsplash
Rozmaitości

Graj w zielone

Jakub Bas
Czyta się 2 minuty

Zdrowie, witalność, energia – wszystko to jest w roślinach. Naszemu zdrowiu w sezonie wiosennym i letnim służyć mogą nawet pospolite chwasty, zwłaszcza te zielone.

Pokrzywa

Śpieszmy się kochać pokrzywę, tak szybko zakwita – a po okresie kwitnienia nie jest już dla nas interesująca. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są młode, delikatne listki. Zrywajmy te najbliżej szczytu rośliny – nie więcej

Informacja

Twoja pula treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu już się skończyła. Nie martw się! Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej, dzięki której będziesz mieć dostęp do wszystkich treści na przekroj.org. Jeśli masz już aktywną prenumeratę cyfrową, zaloguj się, by kontynuować.

Subskrybuj

Czytaj również:

Sezonowa lista lokalnych przebojów
i
ilustracja: Karyna Piwowarska
Dobra strawa

Sezonowa lista lokalnych przebojów

Jakub Bas

Na początku wiosny mamy do dyspozycji sporo warzyw i owoców, w tym te, które cieszą nas jeszcze od zbiorów jesiennych. Do końca lata ta lista będzie się tylko wydłużać.

Pod koniec marca możemy jeść gruszki, jabłka, brukiew, buraki, cebulę, cebulę dymkę, czosnek, fasolę, kapustę białą i czerwoną, marchew, pietruszkę, por, rzodkiewkę, sałatę, seler, topinambur, orzechy laskowe i włoskie oraz pieczarki. 

Czytaj dalej