Dieta cud – Rozdeptana szlachetność
i
Mirabelki, zdjęcie: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Dobra strawa

Dieta cud – Rozdeptana szlachetność

Monika Kucia
Czyta się 4 minuty

Zna ją cała Polska. Ma słodko-kwaśny smak i pomarańczowy kolor. Przed Państwem Jej Smakowitość Mirabelka.

Mokra i soczysta żółć na chodniku pod nogami. Rozdeptane kuleczki widzę co roku u mnie na Rejtana, bliżej Puławskiej. Sama nieraz nadepnęłam na owoc.

Nalewka Zbyszka Sierszuły z mirabelki żółtej, z mirabelki czerwonej, z mirabelki czarnej to co innego. Szlachetny smak, czas zamknięty w szkle, harmonia.

Niepozorna wspaniałość

Śliwa mirabelka Prunus domestica subsp. syriaca rośnie w całej Polsce, często w miastach, zwykle dziko. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa mirabilis i znaczy „wspaniała”. Lekceważona i uwznioślana jak chyba

Informacja

Twoja pula treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu już się skończyła. Nie martw się! Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej, dzięki której będziesz mieć dostęp do wszystkich treści na przekroj.org. Jeśli masz już aktywną prenumeratę cyfrową, zaloguj się, by kontynuować.

Subskrybuj

Czytaj również:

Dieta cud – Zakazany owoc
i
„Dzieci zrywające owoce”, 1778 r., Francisco Goya/Prado
Dobra strawa

Dieta cud – Zakazany owoc

Monika Kucia

Nic tak nie smakuje jak jabłka z cudzego sadu.

W niektórych krajach zalegalizowano szaber. W Szwecji wszystko, co rodzi ziemia, jest wspólne – mówi Zbigniew Sierszuła, historyk sztuki i mistrz nalewek. – Nie ma płotów. Legalne jest zbieranie wszelkich płodów rolnych, ale istnieje obyczaj poszanowania własności. Stół szwedzki (szw. smörgåsbord) to z kolei sposób serwowania jedzenia polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których układają oni pełny posiłek, uwzględniając własne upodobania kulinarne i dietetyczne. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą zazwyczaj najeść się do woli za zryczałtowaną kwotę. Jeden zje więcej, drugi mniej – wszystko w zależności od potrzeb. Nie ma nadużyć.

Czytaj dalej