Dawne praktyki i nowa wiedza, czyli o odtwarzaniu lokalnych systemów żywności
Rozmaitości

Dawne praktyki i nowa wiedza, czyli o odtwarzaniu lokalnych systemów żywności

Przekrój
Czyta się 1 minutę

Agro-Perma-Lab zajmuje się edukacją na rzecz agroekologii i permakultury w Polsce. Misją fundacji jest zmiana społeczna w zakresie myślenia o produkcji żywności i relacji ze środowiskiem naturalnym.

Opieka nad przyrodą, a nie jej eksploatacja – aktywiści z fundacji Agro-Perma-Lab wychodzą z założenia, że nasza przyszłość zależy od tego, jak będziemy traktować środowisko i myśleć o produkcji żywności. Przekonują, że nowoczesne rolnictwo, dzięki któremu możemy uniknąć światowych kryzysów – m.in. ekologicznego, klimatycznego i ekonomicznego – powinno opierać się na trzech filarach. Pierwszy to dbałość o glebę, która dzisiaj jest zatruwana przez przemysłowe uprawy. Drugim jest bioróżnorodność, a trzecim – wiedza i zaufanie.

Edukatorzy z APLab są przekonani, że w przyszłości znikną wielkopłaszczyznowe, monokulturowe gospodarstwa, które wyniszczają Ziemię i przyczyniają się do wzmożonej emisji gazów cieplarnianych. Zastąpią je współpracujące ze sobą bioregiony, w których produkcja żywności będzie odbywała się z szacunkiem dla natury i innych ludzi. Agroekologia to jedyna realna alternatywa dla dzisiejszego, eksploatacyjnego rolnictwa, pogłębiającego nierówności społeczne i przyczyniającego się do zanieczyszczenia środowiska.

Informacja

Z ostatniej chwili! To pierwsza z Twoich pięciu treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu. Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej!

Subskrybuj

Podstawą działalności Agro-Perma-Lab są edukacja i budowanie międzyśrodowiskowej sieci wymiany doświadczeń. W ramach tych założeń fundacja organizuje warsztaty, na których spotykają się pionierzy permakultury, naukowcy spod znaku agroekologii oraz rolnicy praktycy. Poza tym prowadzi wykłady otwarte dla wszystkich zainteresowanych, a także dostępne online produkcje multimedialne, m.in. filmy Nasiona w naszych rękach oraz Siejemy przyszłość.

W maju 2021 r. zorganizowała, razem z Biennale Warszawa, Międzynarodowe Forum Edukatorek i Edukatorów Permakultury w Polsce, podczas którego eksperci opowiadali m.in. o solidarnym żywieniu.

Fundacja wywodzi się z ruchu Nyeleni Polska, który jest częścią międzynarodowego oddolnego ruchu Nyéléni działającego na rzecz suwerenności żywnościowej. Organizacja współpracuje z różnymi szkołami agroekologii, należy do sieci European Agroecology Knowledge Exchange Network oraz La Via Campesina – największego na świecie ruchu społecznego rolników i drobnych wytwórców żywności (działają w nim m.in. rybacy, pasterze, rdzenni mieszkańcy). Agro-Perma-Lab zrealizowała trzy oddolne badania, w tym jedno – badanie TAPE – z ramienia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.

www.agropermalab.org

Czytaj również:

Permakultura
i
ilustracja: Karyna Piwowarska
Ziemia

Permakultura

Marcin Orliński

Patrz i reaguj

Uważnie obserwuj przestrzeń, którą dysponujesz, i reaguj na każdą zmianę. Współpracuj z innymi członkami społeczności. Projektując, pamiętaj, że piękno jest w oku obserwatora.

Czytaj dalej