pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Chcielibyśmy – na tyle ile to możliwe – umilić Państwu ten trudny czas, dlatego w dniach 20 marca – 20 czerwca udostępniamy wersję cyfrową wiosennego numeru bezpłatnie dla zalogowanych użytkowników. Zapraszamy do czytania i słuchania audio z bieżącego numeru! Przeczytaj wiosenny numer

W związku z zamknięciem wielu punktów sprzedaży prasy, zapraszamy do kupienia papierowej wersji numeru wiosennego w cenie okładkowej, bez dodatkowych kosztów przesyłki. Kup wiosenny numer

Przekrój
W Międzynarodowym Dniu bez Diety przygotowaliśmy dla Państwa przepis na ciasto czekoladowe ze słodkich ...
2020-03-20 10:00:00
Jedno danie Ryana Bromleya

Ciasto czekoladowe ze słodkich ziemniaków

zdjęcie: Bruna Branco/Unsplash
Ciasto czekoladowe ze słodkich ziemniaków
Ciasto czekoladowe ze słodkich ziemniaków

Niedawno zostałem wegetarianinem po latach życia na mięs­nej diecie. Przygotowywałem też potrawy mięsne jako profesjonalny szef kuchni. Od czasu do czasu flirtowałem z myślą o rzuceniu mięsa, aż w końcu odłożyłem mój nóż do steków i sięgnąłem po bardziej ekologiczny i zielony styl życia.

Czyta się 3 minuty

Jestem zagorzałym wyznawcą metody sokratejskiej: jeśli ktoś przedstawia mi argument lepszy od mojego, to mam obowiązek – jako autonomiczna, racjonalna jednostka – przyjąć jego rozumowanie, dopóki nie pojawi się bardziej przekonujące. Pokazano mi mocne przesłanki przemawiające za zmianą sposobu odżywiania. Stanąłem przed wyborem: porzucić moje oddanie liberalnej myśli i zachować mięso w menu lub pozostać przy swoim i dokonać zmiany. Od tamtego momentu nie jadłem świadomie mięsa. Nadal dopracowuję dietę, słucham swojego ciała, aby zobaczyć, czego potrzebuje, ale na razie nie miałem ochoty na carne.

Nie pamiętam, kiedy moje ciało czuło się tak dobrze: jest pełne życia, mam więcej energii, a bóle, które – jak sądziłem – miały zostać ze mną po grób, po prostu wyparowały. Z okazji moich wegetariańskich urodzin napisałem przepis na ciasto. Od czasu do czasu wciąż jem jajka i nabiał, a niektórzy mogą mnie krytykować za włączenie tych produktów do przepisu. Cóż, mój styl życia zmienia się stopniowo i na tyle mogę sobie pozwolić na tym etapie. Zgodnie z zaleceniem przyjaciela w tej chwili unikam jedzenia czegokolwiek z twarzą.

Przez długi czas ciasto ze słodkich ziemniaków było jednym z moich ulubionych przepisów z południa USA. Myślę o nim jako o ulepszonej wersji ciasta dyniowego. Istnieją miriady odmian tego placka, a orzeszki pekan czy burbon nadają przepisowi nowy wymiar. Ponieważ są to urodziny, pomyślałem, że tym razem będzie pasować czekolada. Ciasto dobrze smakuje zarówno z kawą, jak i herbatą, świetnie uzupełnia je gęsty jogurt lub bita śmietana. Cukier można zastąpić miodem. Przepis opracowałem w sposób pozwalający na dostosowanie smaku do własnych upodobań, zanim jeszcze doda się jajka.

Nie podaję przepisu na kruche ciasto, bo większość ludzi ma ulubiony w swoim repertuarze. Dla tych, którzy nie mają – ogólna zasada brzmi: „pół części tłuszczu na jedną część mąki” (czyli np. na 300 g mąki bierzemy 150 g masła). Sól stanowi około 1,5% całkowitej masy mąki w gramach. Lubię też mieszać mąkę białą i pełnoziarnistą (w proporcji 2/3 do 1/3), co dodaje ciastu smaku.

Czytelniczko, Czytelniku,

Chcielibyśmy – na tyle ile to możliwe – umilić Państwu ten trudny czas, dlatego w dniach 20 marca - 13 kwietnia udostępniamy wersję cyfrową wiosennego numeru bezpłatnie dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub załóż konto już teraz aby czytać i słuchać artykułów z bieżącego numeru!

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!