Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Czas równowagi!

W jesiennym „Przekroju” szukamy spokoju i pokoju. Zastanawiamy się, jak w przyszłości będzie wyglądać praca i jakie umiejętności już dziś warto pielęgnować. Poznajemy Indie i zachwycamy się polską jesienią. Do tego wielki temat – joga! Czym tak naprawdę jest, a z czym jest nieraz mylona? I jeszcze: odważnie o lęku, chmury i wiatry, pomarańcz w każdej odsłonie, rude lisy i kombucha.

Już jest nowy „Przekrój”!

220 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Przepis na pyszne pieczywo. Zachęcamy do wypieku!
2017-06-20 00:00:00

Chleb sodowy Flavii Borawskiej

zdjęcie: Monika Grabkowska/Unsplash
Chleb sodowy Flavii Borawskiej
Chleb sodowy Flavii Borawskiej

1 duże jajo
600 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
420 ml maślanki
75 g masła


W małej misce mieszamy dokładnie jajo z maślanką, odstawiamy na bok.

Do drugiej dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich suchych składników wcieramy w mąkę masło, aż powstanie coś na kształt kruszonki.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Do tej samej miski wlewamy miks maślanki i jaja.

Za pomocą łyżki wszystko mieszamy.

Na oprószony mąką blat wylewamy masę i wyrabiamy przez minutę (ciasto ma lepką konsystencję, jeśli za bardzo – można je oprószyć mąką).

Wyrobione ciasto wykładamy na natłuszczoną metalową blachę i pieczemy około 40 min, trzymamy chleb jak najbliżej ścian pieca.
 

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!