pixel Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

 

Kup sobie letni spokój. Bez wychodzenia z domu i bez kosztów przesyłki na terenie całej Polski.

Kup numer letni

Numer letni (3/2020) dostępny jest także w pakiecie z numerem wiosennym (2/2020) za dodatkową złotówkę, bez dodatkowych kosztów wysyłki na terenie Polski.

Kup numer letni i wiosenny
Przekrój
Przepis na pyszne pieczywo. Zachęcamy do wypieku!
2017-06-20 00:00:00

Chleb sodowy Flavii Borawskiej

zdjęcie: Monika Grabkowska/Unsplash
Chleb sodowy Flavii Borawskiej
Chleb sodowy Flavii Borawskiej

1 duże jajo
600 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
420 ml maślanki
75 g masła


W małej misce mieszamy dokładnie jajo z maślanką, odstawiamy na bok.

Do drugiej dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich suchych składników wcieramy w mąkę masło, aż powstanie coś na kształt kruszonki.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Do tej samej miski wlewamy miks maślanki i jaja.

Za pomocą łyżki wszystko mieszamy.

Na oprószony mąką blat wylewamy masę i wyrabiamy przez minutę (ciasto ma lepką konsystencję, jeśli za bardzo – można je oprószyć mąką).

Wyrobione ciasto wykładamy na natłuszczoną metalową blachę i pieczemy około 40 min, trzymamy chleb jak najbliżej ścian pieca.
 

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!