Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Czytanie owocuje!

W letnim „Przekroju” nadzieja i ciekawość, szczęśliwe trafy i wielkie odkrycia. Ukraińska literatura i sztuka, a także antywojenny Bertrand Russell pod rękę z Josephem Hellerem. Uważne słuchanie i świadome śnienie. Dzikie pływanie i zbieranie jagód. Dbanie o rozwój, zdrowie i dobrostan. Prasłowianie, Aborygeni i uciekające ze Słońca fotony.

Kup letni „Przekrój”

Aż 220 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj z bezpłatną przesyłką. Sprawdź!

Przekrój
Na gorące letnie dni polecamy szampana z kwiatów czarnego bzu. Oto jak go przygotować.
2022-06-17 09:00:00

Bzowe bąbelki

zdjęcie: Greg Rosenke/Unsplash
Bzowe bąbelki

Szampan z kwiatów bzu czarnego to napój nieoczywisty, musujący, orzeźwiający i mający bogatą historię. Znany już w śred­niowieczu, przygotowywany był w Europie wczesnym latem. Leżakując, przez kolejne miesiące nabierał alkoholowej mocy.

Czyta się 2 minuty

Przepis na niego jest bardzo prosty: w czasie, gdy kwiaty są w pełni rozkwitu, zbieramy około 20 rozłożystych kwiatostanów. Ważne, by były suche i rozwinięte, dlatego nie ścinajmy ich po deszczu. Nie myjemy ich też po zbiorze – upewniamy się tylko, że nie ma na nich żadnych owadów.

W garnku zagotowujemy 10 litrów przefiltrowanej wody. Do wrzątku dodajemy 1–2 kg cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy sok z dwóch wyciśniętych cytryn oraz jednej limonki, a jeśli mamy pewność, że cytryny pochodzą z uprawy ekologicznej, możemy także dodać skórkę jednej z nich. Nie za dużo jednak – napój może wyjść gorzki. Przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia, odstawiamy do ostygnięcia i do jeszcze letniego syropu wkładamy kwiaty – szypułkami do góry, zanurzając je całkowicie w miksturze. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.

Kluczem do udanej fermentacji są drożdże, które naturalnie występują w pyłku bzu. To dzięki nim napój musuje i zamienia się w alkohol. Ilość drożdży na kwiatach jest jednak zmienna, dlatego warto zebrać kwiatostany z różnych krzewów.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Po upływie doby wszystko mieszamy i zostawiamy na kolejne 2–3 dni. Na powierzchni powinien utworzyć się biało-żółty kożuszek z piany oraz płatków i jest to reakcja prawidłowa. Nie powinno natomiast być pleś­ni – jeśli się pojawi, co niestety zdarza się często, napój nie nadaje się do spożycia.

Przed rozlaniem szampana należy dokładnie przecedzić przez gazę. Przechowujemy go w szklanych butelkach, najlepiej zamkniętych ceramicznym korkiem (zmniejsza to ryzyko „wybuchnięcia” trunku). Napój nadaje się do spożycia właściwie od razu po przygotowaniu – im dłużej pozwolimy mu leżakować, tym bardziej będzie wytrawny. Zwiększy się również zawartość alkoholu.

Sławomir Mrożek, Diogenes Verlag AG – rysunek z archiwum, nr 970/1963 r.
Sławomir Mrożek, Diogenes Verlag AG – rysunek z archiwum, nr 970/1963 r.

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!