Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Czas ucieka – „Przekrój” czeka!

W zimowym „Przekroju” przenosimy się do Lewantu! Smakujemy libańskie jedzenie, podziwiamy Aleppo i zastanawiamy się nad Tel Awiwem. Poza tym sprawdzamy, co para noblistów z ekonomii Duflo i Banerjee mówią o światowym ubóstwie. Opisujemy Gaję i jej twórcę Jamesa Lovelocka. Naprawdę dużo piszemy też o tym, dlaczego warto się tulić (nie tylko w zimie). I do tego: niedźwiedzie – białe, brunatne i czarne, nabiał i warzywa, a także przyroda w plenerze i w muzeum.

Już jest nowy „Przekrój”!

196 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Zachwycali się nim staropolscy kucharze – zachwyćmy się i my. Choć kuklik wygląda niepozornie, ...
2022-09-16 09:00:00
zdrowe życie

A kuku, kukliku!

Geum urbanum, zdjęcie: Didier Descouens/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
A kuku, kukliku!
A kuku, kukliku!

Zachwycali się nim staropolscy kucharze – zachwyćmy się i my. Choć kuklik wygląda niepozornie, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a na dodatek jest smaczny i przyjemnie pachnie.

Czyta się 2 minuty

Kuklik pospolity (Geum urbanum) to niezwykła roślina. Każda jej część – od korzenia po delikatne płatki kwiatków – ma w sobie coś, co dobrze wpływa na ludzki organizm. Warto rwać ją garściami, nie omijając korzeni, jest ona bowiem nie tylko jadalna, lecz także smaczna. Młode listki kuklika pasują do sałatek, zup, zapiekanek i wegetariańskich kotletów – od owsianych po warzywne. Drobne, pięciolistne kwiatki pięknie prezentują się też na kanapkach. A ze względu na zawartość eugenolu korzenie i kłącza pachną trochę jak goździki. Dzięki tej właściwości kuklik cieszył się ogromnym uznaniem staropolskich kucharzy, którzy łączyli go z mięsiwem, likierami i piwami. Rozdrobnione korzenie dodawali również do kawy i herbaty oraz do wypieków.

Kuklik ma silne właściwości antyoksydacyjne, czyli także przeciwnowotworowe. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz zwalcza wirusy. Regularnie spożywany pomaga chronić nerki i wątrobę przed działaniem toksyn, metali ciężkich i pleśni. Odkaża przewód pokarmowy, wspomagając organizm w walce z wewnętrznymi pasożytami. Przeciwdziała wzdęciom i kolkom, niesie ulgę w przypadku niestrawności, żołądkowych rewolucji, a nawet pozwala uniknąć torsji. Napary z korzenia kuklika można też stosować zewnętrznie jako remedium na łojotokowe zapalenie mieszków włosowych, skaleczenia i podrażnienia skóry. Warto przepłukiwać nim jamę ustną w przypadku paradontozy lub zapalenia dziąseł. Napar z tej rośliny łagodzi ponadto dolegliwości związane z reumatyzmem.

W medycynie ludowej używano kuklika w leczeniu chorób serca – wywar z niego miał przyśpieszyć rekonwalescencję po przebytym zawale. Podawano go również osobom mającym dreszcze, a obecnie trwają badania nad skutecznością kuklika w osłabieniu drżenia kończyn będącego objawem choroby Parkinsona.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Jak przygotować odwar z kuklika? Wystarczy zalać dwie łyżki suszonych korzeni 200 ml wody i gotować całość około 10 minut, a następnie uzupełnić wodę, która wyparowała, i parzyć jeszcze przez 20 minut pod przykryciem. Podzielić na trzy–cztery porcje i spożywać w ciągu dnia. W chorobie wrzodowej warto stosować większe dawki i wypijać na czczo po 100–200 ml odwaru.

Kuklik można znaleźć w wielu ziołowych herbatach sprzedawanych w sklepach zielarskich i aptekach. Albo po prostu na łące i w lesie!

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!