Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

O wiośnie mamy zielone pojęcie!

Kiedy wszystko się dopiero rodzi i rozwija, wiosenny „Przekrój” nadlatuje w pełnym rozkwicie! W najnowszym wydaniu piszemy z rozwagą o równowadze, z odwagą o strachu, z uwagą o bałtyckich krajach, z miłością o wróblach i z zachwytem o zieleni i porankach. Zachęcamy do czytania!

Kup wiosenny „Przekrój”!

188 stron do czytania przez trzy miesiące. „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do przeglądania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Zamów i ciesz się lekturą – tylko tutaj w niższej cenie. Sprawdź!

Przekrój
Zasady, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz, zebrała
2017-09-19 00:00:00
dieta cud

Vademecum zbieracza

ilustracja: Cyryl Lechowicz
Vademecum zbieracza
Vademecum zbieracza

– Grzybów nie wolno zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. W Polsce 54 gatunki grzybów znajdują się na liście okazów objętych ochroną – wśród nich są te o witkacowskich nazwach, takie jak: błyskoporek podkorowy lub kruchaweczka meduzogłowa.

– Nie zbieramy grzybów niejadalnych lub trujących. Aby je rozpoznać, warto zaopatrzyć się w atlas grzybów. Wytrawni grzybiarze twierdzą, że najlepiej unikać wszystkich grzybów, których nie znamy. Do pomyłek dochodzi zwłaszcza wtedy, gdy zbierane są młode grzyby (np. muchomor sromotnikowy w postaci niewykształconej jest identyczny jak gąska zielonawa). Nawet certyfikowany grzyboznawca może nie mieć pewności, jeżeli grzyb ma formę niedojrzałą.

– Bezpieczniejsze jest zbieranie grzybów tzw. rurkowych (należą do nich np. borowik szlachetny, podgrzybek), czyli z warstwą ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę pod kapeluszem. Nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących.

– Dokładnie sprawdzamy, czy grzyby jadalne, które zebraliśmy, nie są robaczywe.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

– Grzyby trzeba przynieść do domu w koszyku, a nie w torbie foliowej.

– Każda osoba sprzedająca grzyby na targowisku powinna posiadać zaświadczenie ze stacji sanitarno-epidemiologicznej. Należy pytać o certyfikat na sprzedawaną partię grzybów, inaczej sami podejmujemy ryzyko.

 

Data publikacji:

Monika Kucia

Dziennikarka i kuratorka kulinarna (sialababamak.pl). Łączy słowa, smaki i ludzi. Pokazuje cudzoziemcom Polskę od smacznej strony i tworzy spektakle kulinarne, w których namawia, żeby jeść resztki, daje do wąchania zapach piwnicy i sypie złoty pył na jedzenie.

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!