Page 1Rectangle 52 Przejdź do treści
Ta strona używa cookie i innych technologii.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie
zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
zagajnik
Łukasz Łuczaj

Grzyby na wierzbie

Descourtilz, Des champignons comestibles, suspects et vénéneux (Paris, 1827)
Grzyby na wierzbie
Grzyby na wierzbie

Styczeń lub luty to idealna pora do wyprawy na grzyby. Jednak zamiast iść do lasu, skierujmy nasze kroki nad rzekę. Tam właśnie najchętniej rośnie zimówka aksamitnotrzonowa, zwana też płomiennicą lub monetką (Flammulina velutipes).

Grzyb ten wyrasta przez prawie cały rok (ale zwykle w zimie), na żywych i martwych pniach drzew, szczególnie często na wierzbach nadrzecznych. Jest charakterystyczny – ma pomarańczowy kapelusz i czarno-białą nóżkę o aksamitnej fakturze. Wielkością przypomina opieńkę. Bywa bardzo dobrze widoczny podczas zimowych odwilży.

Zimówka, po ugotowaniu, jest jadalna. Powszechnie hoduje się ją w Chinach i Japonii. W Państwie Środka zwana jest jin zhen gu, czyli grzyb złota szpilka. Nazwa bierze się stąd, że uprawiane w cieple i zupełnej ciemności owocniki, blade i bardzo cienkie, mają małe jak główka gwoździa kapelusze osadzone na długiej nóżce. Kiedy pierwszy raz jadłem zimówkę, myślałem, że to wykwintne spaghetti.

Zimówkę można hodować w ogrodzie. Wystarczy przenieść kawałek kłody z jej grzybnią znad rzeki i obok ułożyć stosik pniaków wierzby (wystarczą niewielkie, średnicy 8 cm).

Data publikacji:

Łukasz Łuczaj

Botanik, popularyzator przyrody i działacz na rzecz jej ochrony.