Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

„Przekrój” na totalne lato!

Takiego numeru jeszcze nie było! Badamy gwiazdy i zaglądamy do ludzkiego mózgu. Psychologów pytamy o młodzież, a filozofów o to, jak żyć dobrze. Przyglądamy się naszym strachom, sprawdzamy, kiedy nauka jest przyjemna, piszemy o chodzeniu (boso, tyłem i bez celu) i o nadziei, że będzie lepiej. Nowy letni „Przekrój” już na Ciebie czeka – czytaj dla przyjemności!

Kup numer letni

Przekrój
Wraz z doskwierającym brakiem słońca w długi majowy weekend wpadliśmy na pomysł, by chociaż symbolicznie ...
2017-05-20 00:00:00

Zagadka z dziełem sztuki (3)

Zagadka z dziełem sztuki (3)

Spójrz na grafikę i spróbuj odgadnąć, jakie dzieło nas zainspirowało. Odpowiedź znajdziesz w tekście poniżej.

Zobacz odpowiedź

Tarcza słoneczna Olafura Eliassona to główny element hipnotycznej instalacji The Weather Project zaprezentowanej przez artystę w 2003 r. w Tate Modern w Londynie.

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

U nas masz trzy bezpłatne artykuły do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Halę Turbin, słynną przestrzeń londyńskiej galerii, Eliasson wypełnił blaskiem ciepłego światła oraz mgłą sprawiającą wrażenie przybyłej z odległych, nieznanych przestrzeni, zbierającą się w zakamarkach galerii i tworzącą pierzaste, przypominające chmury, formacje.

Wzrok znajdujących się w tym mistycznym miejscu gości biegł przez głębię ponad 150-metrowej hali, by zatrzymać się w końcu na olbrzymim sztucznym słońcu. Półkolista forma została stworzona z setek monochromatycznych lamp, pulsujących niemal niezauważalnie.
Światło lamp, przypominające to emitowane przez oświetlenie uliczne, miało tak wąski zakres częstotliwości, że we wnętrzu niedostrzegalne pozostawały kolory inne niż żółty oraz czerń cieni rzucanych przez przeszkody stające na drodze promieni. Sklepienie hali zastąpiło olbrzymie lustro powielające całą scenerię.

Przestrzeń wystawy pozostawała otwarta, pozwalając gościom na wybór miejsca, w którym chcieli przebywać. Mogli przemierzać mglisty labirynt lub jedynie leżeć, siedzieć czy stać, kontemplując wrażenia wywierane przez środki wyrazu wykorzystane przez artystę.

Olafur Eliasson, The Weather Project, 2003 r. / fot. Nathan Williams
Olafur Eliasson, The Weather Project, 2003 r. / fot. Nathan Williams

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!