Myśli Joganandy
Pogoda ducha

Myśli Joganandy

Paramahansa Jogananda
Czyta się 1 minutę

Wybór pomiędzy spożywaniem mięsa a wegetarianizmem jest kwestią złożoną i kontrowersyjną. To, co powiem, jest podyktowane potrzebami świata współczesnego. Uważam, że nie można wygłaszać twierdzeń kategorycznych, które byłyby odpowiednie w każdym czasie i dla każdego.

*

Nasze sumienie i wrażliwość bardziej porusza zabijanie zwierząt niż rzeź warzyw i odzieranie ze skóry owoców. Większość zjadaczy steków nie jadłaby wołowiny, gdyby musieli zabijać dla zdobycia mięsa. Za to żaden wegetarianin nie ma nic przeciwko obcinaniu głowy marchewce. Rozlew krwi i zadawanie bólu zabijanym zwierzętom pokazuje, że zwierzęta są bliższe ludziom w procesie ewolucji.

*

Mięso jest skondensowanym pokarmem, wzmacnia, ale powoduje zarazem silną niestrawność, zatruwa organizm i jest przyczyną wielu chorób. Warzywa i owoce, które mają naturalne działanie przeczyszczające, są dobre dla zdrowia i eliminują choroby.

*

Na efekt działania warzyw trzeba czekać z większą cierpliwością, nie są tak skondensowane jak mięso; ponadto niewłaściwy sposób przygotowania posiłków warzywnych pozbawia je wartości odżywczych.

Jogananda, Pittsburgh, 1926 r. / zdjęcie: dzięki uprzejmości Self-Realization Fellowship, Los Angeles, California

Jogananda, Pittsburgh, 1926 r. / zdjęcie: dzięki uprzejmości Self-Realization Fellowship, Los Angeles, California

Czytaj również:

Ścieżka jogina
i
Salvador Dali, „Halucynogenny torreador”, dzięki uprzejmości Fundacji Galla-Salvador Dali
Promienne zdrowie

Ścieżka jogina

Tomek Niewiadomski

W jaki sposób świat może stać się lepszym miejscem? O prostym życiu, wzniosłym myśleniu, artyście czarodzieju Salvadorze Dalim oraz bożonarodzeniowej wizycie w stadninie koni arabskich w komunistycznej Polsce Tomkowi Niewiadomskiemu opowiada Marshall Govindan.

Tomek Niewiadomski: Czy możesz się przedstawić? Kim jesteś? Jakie jest Twoje doświadczenie siebie?

Czytaj dalej