Rodzaje sera
i
„Martwa natura z owocami, orzechami i serem”, Floris van Dyck, 1613 r./ Frans Hals Museum (domena publiczna)
Rozmaitości

Rodzaje sera

Wszystko Będzie Dobrze
Czyta się 1 minutę

Znanym przysmakiem jest żółty ser. Polska poetka Agata Mirecka napisała tom Sery, w którym każdemu gatunkowi tego produktu poświęciła dwuwiersz.

Zacytujmy najtrafniejsze z nich:

Gouda
na talerzu bardzo dobry show da.

***

Ementaler
zasługuje na honorowy szpaler.

Informacja

Z ostatniej chwili! To pierwsza z Twoich pięciu treści dostępnych bezpłatnie w tym miesiącu. Słuchaj i czytaj bez ograniczeń – zapraszamy do prenumeraty cyfrowej!

Subskrybuj

***

Chcę mieć dużo kaski,
by jeść ser podlaski.

***

Gruyère
to dobry ser.

***

Chcę jeść wnet
ser raclette.

***

Szczęście da mi
ser salami.

***

Ser edam
– nikomu go nie dam.

***

Niech nagra sto kamer,
jak jem ser radamer.

***

Ser „Bursztyn”
jest jak bałtycki bursztyn.

Czytaj również:

Ogród dla motyli
i
zdjęcie: Calvin ManoUnsplash
Wiedza i niewiedza

Ogród dla motyli

Łukasz Łuczaj

Żeby latem zaroiło się w naszym ogrodzie od motyli, dobrze zawczasu przygotować godne przyjęcie dla tych wspaniałych, kolorowych gości.

Jednym z pierwszych zwias­tunów przedwiośnia są pojawiające się w naszych lasach motyle latolistka cytrynka. Zimuje on w stadium osobnika dorosłego, podobnie jak np. znajdowana często na strychach rusałka pawik. W przeciwieństwie jednak do rusałek cytrynki zimę spędzają w lesie, w ściółce. Ich gąsienice bytują natomiast na rosnącej w polskich lasach niepozornej kruszynie pospolitej.

Czytaj dalej