Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 7 „Przekrojowych” tekstów oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową

Hummus z karmelizowaną cebulką

Hummus z karmelizowaną cebulką
Hummus z karmelizowaną cebulką

Hummus z karmelizowaną cebulką

Jeśli nie masz chęci albo składników do zrobienia hum­musu, kup go w sklepie, a czas i energię przeznacz na przyrządzenie karmelizowanej cebulki, która doda mu cztery dodatkowe wymiary smaku. Nikt nie pozna, że całość ostatecznie nie wyszła spod twojej ręki, a stwierdzenie „sam to zrobiłem” otrze się o prawdę – a nie z nią minie.

Konfitura z karmelizowanej cebuli – składniki:

5 czerwonych cebul
6 łyżek oliwy
3 łyżki brązowego cukru
100 ml wytrawnego wina czerwonego
100 ml wody
3 listki laurowe
4 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
 

Zamów prenumeratę cyfrową

Z ostatniej chwili!

7 to nadzwyczajna liczba w numerologii – w Chinach brzmi podobnie do słowa „pewny”. U nas masz siedem pewnych i bezpłatnych artykułów do przeczytania w tym miesiącu. To pierwszy z nich. Może jednak już teraz warto zastanowić się nad naszą niedrogą prenumeratą cyfrową, by mieć pewność, że żaden limit Cię nie zaskoczy?

Czasami przepisy zaczynają się od zdania: „Jeśli zostało ci w lodówce z ostatniego tygodnia...”. Otóż jeśli przez zupełny przypadek w sobotnie lub niedzielne południe w butelkach po czerwonym winie znajdziesz jeszcze 100 ml, to zużyj je do karmelizowanej cebulki. Zacznij od pokrojenia warzywa w piórka – muszą być cieniutkie. Możesz przy okazji oglądać jakąś łzawą komedię romantyczną, będzie to w pełni uzasadnione. Na patelni podgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i duś ją, tylko nie rękami, na jak najmniejszym ogniu przez ­20 min. Kiedy będzie całkiem miękka i odejdą z niej soki, dodaj cukier, wino, wodę i liście laurowe. Możesz ukradkiem dopić resztę wina. Duś dalej, aż woda wyparuje, a cebulka okryje się szklistą karmelową powłoczką. Stanie się to nie prędzej niż po półgodzinie.

Konfiturę możesz przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce nawet tydzień. Jej znakomite towarzystwo docenią białe sery: bundz, bryndza, mozzarella, nie pogardzą nim burgery i sałatki z pieczonych buraków czy marchewki. Ale wielbił będzie ją tylko hummus. Rzuć ją w jego ramiona w dowolnej proporcji.

Kasia Pilitowska
szefowa kuchni
Hummus Amamamusi
Kraków

Data publikacji:

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!

okładka
Dowiedz się więcej

Prenumerata
Każdy numer ciekawszy od poprzedniego

Zamów już teraz!