Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

Szanowni Państwo!

Wiele osób spośród naszych Czytelników i Czytelniczek wybiera tradycyjną drukowaną wersję kwartalnika, ale są także tacy, którzy coraz częściej korzystają z nośników elektronicznych. Dlatego wprowadzamy cyfrową wersję „Przekroju”. Zapraszamy do wykupienia prenumeraty, w której ramach proponujemy nieograniczony dostęp do aktualnych i archiwalnych wydań kwartalnika.

Ci z Państwa, którzy nie zdecydują się na prenumeratę, będą mieli do dyspozycji bezpłatnie 3 „Przekrojowe” teksty oraz wszystkie rysunki Marka Raczkowskiego, krzyżówki, recenzje, ilustracje i archiwalne numery z lat 1945–2000. Zapraszamy do lektury!

wykup prenumeratę cyfrową

Marta Dymek

Blogerka i autorka książek kulinarnych. Niestrudzona propagatorka kuchni roślinnej. Na pytanie, czy nie tęskni za mięsem, odpowiada: „Nie, tak samo jak nie tęsknię za obiadami w przedszkolu”.

Czytaj
Pomaganie od kuchni
Odgrzewane kotlety Marty Dymek

Pomaganie od kuchni

Kwartalnik / społeczeństwo
Efektywny altruizm zakłada, że każdy z nas ma chęć i moralny obowiązek pomagania. Dlatego też zajmuje się nie tym, czy warto, ale tym, jak robić to najefektywniej. Dodatkowo przepis na wyjątkowe ziemniaki efektywnego altruisty! Marta Dymek
Zobacz
Pomaganie od kuchni (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Pomaganie od kuchni (audio)

Media / Audio
Efektywny altruizm zakłada, że każdy z nas ma chęć i moralny obowiązek pomagania. Dlatego też zajmuje się nie tym, czy warto, ale tym, jak robić to najefektywniej. Dodatkowo przepis na wyjątkowe ziemniaki efektywnego altruisty! Przygotowała Marta Dymek. Czyta autorka.
Czytaj
Dobra kuchnia
Odgrzewane kotlety Marty Dymek

Dobra kuchnia

Kwartalnik / społeczeństwo
Za każdym razem, kiedy powtarzamy, że bigos w „Panu Tadeuszu” był lepszy niż purée w „Misiu”, zapominamy, że dobra kuchnia jest nie tylko smaczna. Pisze Marta Dymek
Zobacz
Co zamiast mięsa? (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Co zamiast mięsa? (audio)

Media / Audio
Co ma niby znaczyć: „Co jeść jesienią zamiast mięsa”? Dlaczego „zamiast”? Przecież to od razu stawia kuchnię roślinną w złym świetle. Tak postawione pytanie w równej mierze mnie złości, co intryguje, więc kończę lamentować i zaczynam szukać odpowiedzi – Marta Dymek.
Zobacz
Gra w zero waste (audio)
Posłuchaj tekstu z Kwartalnika

Gra w zero waste (audio)

Media / Audio
Czyli odgrzewane kotlety Marty Dymek.
Czytaj
Gra w zero waste

Gra w zero waste

Kwartalnik / społeczeństwo
Kupić wielorazowy kubek do kawy i zestaw bambusowych słomek czy wpłacić na fundację i podpisać petycję? Co jest lepsze dla świata z perspektywy kuchni? Sprawdza Marta Dymek
Czytaj
Co zamiast mięsa?

Co zamiast mięsa?

Kwartalnik / społeczeństwo
Co ma niby znaczyć: „Co jeść jesienią zamiast mięsa”? Dlaczego „zamiast”? Przecież to od razu stawia kuchnię roślinną w złym świetle. Odpowiedzi na to pytanie szuka Marta Dymek