Marta Dymek

Blogerka i autorka książek kulinarnych. Niestrudzona propagatorka kuchni roślinnej. Na pytanie, czy nie tęskni za mięsem, odpowiada: „Nie, tak samo jak nie tęsknię za obiadami w przedszkolu”.
Przepis na gorącą czekoladę
Duch + Ciało
Dobra strawa

Przepis na gorącą czekoladę

Przepis na pyszną, rozgrzewającą czekoladę podaje
Marta Dymek
Noc miłości między gatunkami
Duch + Ciało
Dobra strawa

Noc miłości między gatunkami

Rozgrzewająca serce historia o tradycyjnej wigilii i przepis na gorącą wegańską czekoladę.
Marta Dymek
Pomaganie od kuchni
Duch + Ciało
Dobra strawa

Pomaganie od kuchni

Efektywny altruizm zakłada, że każdy z nas ma chęć i moralny obowiązek pomagania. Dlatego też zajmuje się nie tym, czy warto, ale tym, jak robić to najefektywniej. Dodatkowo przepis na wyjątkowe ziemniaki efektywnego altruisty!
Marta Dymek
Dobra kuchnia
Duch + Ciało
Dobra strawa

Dobra kuchnia

Za każdym razem, kiedy powtarzamy, że bigos w „Panu Tadeuszu” był lepszy niż purée w „Misiu”, zapominamy, że dobra kuchnia jest nie tylko smaczna. Pisze
Marta Dymek
Gra w zero waste
Duch + Ciało
Dobra strawa

Gra w zero waste

Kupić wielorazowy kubek do kawy i zestaw bambusowych słomek czy wpłacić na fundację i podpisać petycję? Co jest lepsze dla świata z perspektywy kuchni? Sprawdza
Marta Dymek
Co zamiast mięsa?
Dobra strawa

Co zamiast mięsa?

Co ma niby znaczyć: „Co jeść jesienią zamiast mięsa”? Dlaczego „zamiast”? Przecież to od razu stawia kuchnię roślinną w złym świetle. Odpowiedzi na to pytanie szuka
Marta Dymek