Łukasz Modelski

Autor telewizyjnych i radiowych reportaży historycznych oraz książek na temat historii kuchni.
Z kulturą i smakiem
Duch + Ciało
Dobra strawa

Z kulturą i smakiem

Ne ma na świecie kultur równie trwałych – a zarazem wciąż ewoluujących – jak kultury beztlenowych bakterii fermentacyjnych.
Łukasz Modelski
Feta fest
Sztuka + Opowieści
Doznania

Feta fest

Jeśli przypomnimy sobie, że słowo „fetować” znaczy nie tylko „świętować”, lecz także „częstować”, zrozumiemy, że uczta i ucztowanie to niezbędne elementy obchodzenia świąt.
Łukasz Modelski
Wpływ wypływu
Duch + Ciało
Dobra strawa

Wpływ wypływu

Kult, kultura i kulturystyka przypłynęły do nas na złotej fali oliwy. I choć ludy Północy tłoczyły własne oleje, to dzięki oliwie zostały wtłoczone w kanon, który dziś uważają za własny.
Łukasz Modelski
Kolczasty grzesznik
Świat + Ludzie
Wiedza i niewiedza

Kolczasty grzesznik

Przedszkolaki rysujące jeża z jabłuszkiem na grzbiecie w istocie kolportują mit, który wiąże to zwierzę z siłami ciemności i podstępami diabła.
Łukasz Modelski
Wieki mleka
Duch + Ciało
Dobra strawa

Wieki mleka

W centrum średniowiecznej Kukanii, baśniowej krainy dostatku i beztroski, znajdował się wulkan, z którego płynął ser – i każdy mógł go jeść tyle, ile chciał. Przez całe stulecia uznawano, że szczęście bez mleka, to zaledwie połowa szczęścia.
Łukasz Modelski