Page 18FCEBD2B-4FEB-41E0-A69A-B0D02E5410AERectangle 52 Przejdź do treści

„Przekrój” – poznaj nasze czułe struny!

Ta jesień jest pełna czułości! A już na pewno jest jej pełen jesienny „Przekrój”. W nowym numerze piszemy o tym, jak czułością zmieniać świat, a także o: mądrej edukacji, hologramach, grzybach (też tych, wiadomo których), dojrzałości i Inkach. Zastanawiamy się, czym jest prawda i jak opisać piękno. 196 stron do czytania przez trzy miesiące!

Kup numer na jesień

Jesienny „Przekrój” w nowym formacie jest wygodniejszy do czytania i idealnie mieści się w skrzynce pocztowej. Tylko na stronie Przekroj.pl w niższej cenie. Sprawdź!

Łukasz Łuczaj

Etnobotanik, propagator i eksplorator smaków dzikiej kuchni. Profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego. Prowadzi badania w Chinach, na Bałkanach i Kaukazie. Mieszka i tworzy w małej wiosce na Pogórzu Dynowskim.

Czytaj
Łopian po japońsku

Łopian po japońsku

Kwartalnik / społeczeństwo
Kuchnie wszystkich krajów Azji Wschodniej mają pewne cechy wspólne. Oprócz sosu sojowego używa się tam dzikich roślin jadalnych, między innymi pastorałów (młodych pędów) orlicy, kwiatów liliowców, cebuli lilii i korzeni łopianu. Łukasz Łuczaj
Czytaj
Do mięty poczuj miętę
zdrowe życie

Do mięty poczuj miętę

Kwartalnik / społeczeństwo
Wydaje się rośliną zwykłą, powszechną i niekryjącą wielu sekretów, jednak rodzaj ten pełen jest trudnych do odróżnienia gatunków i mieszańców oferujących całą gamę przeżyć zapachowo-kulinarnych. O mięcie pisze Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zielone kule z Kaukazu
Frykasy z łąk i lasów

Zielone kule z Kaukazu

Kwartalnik / społeczeństwo
Pchali z pokrzywy to gruziński specjał wegański. A przygotować go można łatwo i szybko. Jak? Pokazuje Łukasz Łuczaj
Czytaj
Trochę kłączy i bulw
Frykasy z łąk i lasów

Trochę kłączy i bulw

Kwartalnik / społeczeństwo
Bohaterem tego tekstu jest topinambur, a o tym, co można z niego ugotować, pisze Łukasz Łuczaj
Czytaj
Miłuj przyrodę
zagajnik

Miłuj przyrodę

Do czytania / nauka
Jeśli odpowiesz trafnie na 9 z 11 poniższych pytań, jesteś wybitnym znawcą przyrody. Łukasz Łuczaj
Czytaj
Żołędzie
Frykasy z łąk i lasów

Żołędzie

Kwartalnik / społeczeństwo
Jak przyrządzić owoce dębu radzi Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 3/2020
zagajnik

Zagajnik – 3/2020

Kwartalnik / nauka
O tym, co rośnie tu i tam (i czy nadaje się do jedzenia), pisze Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 2/2020
zagajnik

Zagajnik – 2/2020

Kwartalnik / nauka
W zielone rejony jak co kwartał zagląda Łukasz Łuczaj
Zobacz
Zagajnik – 1/2020 ♫
Artykuł z Kwartalnika

Zagajnik – 1/2020 ♫

Media / Audio
Co w zimowym lesie zbiera, zjada i podziwia Łukasz Łuczaj. Czyta Rafał Fudalej.
Czytaj
Zagajnik – 1/2020
zagajnik

Zagajnik – 1/2020

Kwartalnik / nauka
Co w zimowym lesie zbiera, zjada i podziwia Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 4/2019
zagajnik

Zagajnik – 4/2019

Kwartalnik / nauka
Czy wiecie, że pod względem etnobotanicznym Polska jest najlepiej udokumentowanym krajem świata? Jesienne ciekawostki przedstawia Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 3/2019
zagajnik

Zagajnik – 3/2019

Kwartalnik / nauka
Sekrety i skarby letnich łąk i lasów. Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 2/2019
zagajnik

Zagajnik – 2/2019

Kwartalnik / nauka
O rozmnażaniu wegetatywnym, wiosennym koszeniu trawy, czosnku niedźwiedzim i ksylitolu pisze w kolejnej odsłonie „Zagajnika” Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 1/2019
zagajnik

Zagajnik – 1/2019

Kwartalnik / nauka
O smakołykach z lipy, herbatce z fermentem i możliwości hodowania kaktusów w polskich ogrodach pisze w kolejnej odsłonie „Zagajnika” Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 4/2018
zagajnik

Zagajnik – 4/2018

Kwartalnik / nauka
O kiszeniu grzybów, jadalnych kasztanach spod Krakowa i modnym topinamburze pisze w najnowszym „Zagajniku” Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 3/2018
zagajnik

Zagajnik – 3/2018

Kwartalnik / nauka
Jak przygotować łąkotrawnik? Czy można jeść dzikie rośliny zbierane w mieście? Z czego zrobić nalewkę? Wyjaśnia Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 2/2018
zagajnik

Zagajnik – 2/2018

Kwartalnik / nauka
Owocowanie kojarzy nam się z latem i jesienią, jednak wiele wcześnie kwitnących roślin owocuje jeszcze wiosną. Pisze Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 1/2018
zagajnik

Zagajnik – 1/2018

Kwartalnik / nauka
O zbieraniu wodorostów, jedzeniu opuncji i japońskim święcie Siedmiu Ziół pisze Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 4/2017
zagajnik

Zagajnik – 4/2017

Kwartalnik / nauka
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak to się dzieje, że siewki dębów wyrastające z żołędzi znajdowane są wieleset metrów od drzew macierzystych? „Zagajnik" redaguje Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 3/2017
zagajnik

Zagajnik – 3/2017

Kwartalnik / nauka
O zawijaniu potraw w rozmaite liście, jadalnych kwiatach i paprociach pisze w „Zagajniku” Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zgadywanka: Drzewa

Zgadywanka: Drzewa

Kwartalnik / nauka
Oto dziewięć pytań i dziewięć rysunków drzew. Odgadnij, jakie to drzewa, i numer odpowiedniego rysunku. Dopiero potem zajrzyj do rozwiązania, które znajdziesz poniżej. Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 2/2017
zagajnik

Zagajnik – 2/2017

Kwartalnik / nauka
Kiedyś przednówek był ważnym okresem w życiu ludzi. Oznaczał porę, w której zaczynało brakować jedzenia przed nowymi zbiorami, więc sięgano po to, co dziko rosło wokół. Wiosenny „Zagajnik" redaguje Łukasz Łuczaj
Czytaj
Zagajnik – 1/2017
zagajnik

Zagajnik – 1/2017

Kwartalnik / nauka
O zimowych roślinach, koropirynie i węgierskich pomarańczach pisze w kolejnej odsłonie „Zagajnika” Łukasz Łuczaj